Grad

Nakon 350 godina, s pogledom na Mrkan, zbog lošeg vremena Sveta misa ipak na Supetru

Nakon 350 godina, s pogledom na Mrkan, zbog lošeg vremena Sveta misa ipak na Supetru

Svećenici župa koje su nekad pripadale Trebinjsko – mrkanskoj biskupiji, uz biskupa Mostarsko – duvanjskog mons Ratka Perića okupili su se danas na cavtatskoj rivi u nadi da će konačno, nakon skoro 350 godina održati Svetu misu na otoku Mrkanu, po kojem njihova nekadašnja biskupija i nosi ime, otoku koji je preko 800 godina bio u njihovom vlasništvu!

Naime, po nekim spisima, zadnja misa na Mrkani održana je 1667. godine, godine kada je Dubrovnik i njegovu okolicu, samim tim i otok Mrkan, zadesio strašni potres, znana Trešnja, u kojem je stradalo puno tog, pa i tadašnji samostan i crkva na ovom otoku. Od tada nikad misa na njemu nije održana! Na Mrkanu su nakon svih stoljeća tek vidljivi ostaci nekadašnjeg Benediktinskog samostana i ostalih objekata.

Na žalost, loše vrijeme i jako jugo zaustavili su ih u tim željama, te se Sveta misa obavila na obližnjem otoku Supetru, koji je također uz Mrkan i Bobaru pripadao stoljećima Trebinjsko – mrkanjskoj biskupiji.

Uz veliki broj svećenika hercegovačkih župa, na Svetoj misi, ali i prigodnom okupljanju povodom nadajuće posjete Mrkanu, na Supetru se okupio i manji broj vjernika.

Uvodno je okupljene pozdravio don Miljenko Krešić, trebinjski župnik i doktor povijesnih znanosti, koji je na izuzetan i kvalitetan način ispričao stoljetnu povijest otoka Mrkana, svećenstva i biskupa iz Trebinja, njihove bjegove i progone kroz stoljeća od raznih osvajača, godinama boravka u Dubrovniku, te na otoku Mrkan. Naveo je i podatak kako su godine 1948. nacionalizirana i oduzeta tri otoka; Mrkan, Bobara i Supetar, kao i dva otoka u Moluntu, te zgrada unutar zidina, iza crkve Sv. Vlaha.

Svetu misu predvodio je biskup Ratko Perić, koji je u svojoj propovijedi istakao dugogodišnje bezuspješne pokušaje povrata vlasništva na navedenim otocima, a posebno na zgradi unutar zidina, u Gradu, te naglasio kako se imovina vraća svima, ali evo, imovina koja je stoljećima pripadala Trebinjsko – mrkanskoj biskupiji i zna se kada je, kako i od koga oduzeta, na žalost još uvijek ne!

Okupljanje je završilo ugodnim druženjem, zajedničkim ručkom te najavom kako će se Sveta misa na Mrkanu ipak održati, vrlo skoro!

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist