Aktualno

NAKNADNA PAMET Čvrsti pregovarački položaj

NAKNADNA PAMET Čvrsti pregovarački položaj

Dok čekamo početak ljeta i pravimo se da je situacija s Agrokorom pod kontrolom, ipak nam se, a da nismo za to pretjerano zaslužni, događaju i dobre stvari.

Piše: Zoran Pucarić

Dobili smo potvrdu da su makroekonomski pokazatelji u državi takvi da će Europska komisija preporučiti Vijeću da nas isključi iz tzv. procedure prekomjernog deficita. Naravno, nastavit će nas i dalje promatrati, a dali su nam i pet preporuka što bismo trebali promijeniti. Osim što traže da čim prije pomaknemo dobnu granicu za mirovinu na više, na prvom su mjestu istaknuli uvođenje poreza na nekretnine. Porez je to koji izaziva političke prijepore, ali i rasprave naših umirovljenika na jutarnjim kavama i u čekaonicama. Imaju u vlasništvu vrijedne nekretnine i male mirovine koje im ne dopuštaju dodatne financijske izdatke. S razlogom se brinu. Bude li teret poreza prejak, primorat će ih na rasprodaju imovine, jer višak ponude će spustiti cijene.

Istovremeno, čitam Macronov program u šest točaka kojim je pobijedio na izborima za francuskog predsjednika. Macron je bivši bankar zavidne karijere, završio je elitnu École nationale d’administration. Osim što se zalaže za provođenje daljnjih gospodarskih reformi i fleksibilnije radno vrijeme, zalaže se i za dobnu granicu za odlazak u mirovinu od 62 godine i ukidanje poreza na nekretnine. Naime, i Francuska ima problema s prekomjernim deficitom, a njihov se novi predsjednik zalaže upravo suprotno od svega onoga što Komisija traži od nas. Bit će zanimljivo pratiti koliko čvrsto ćemo mi zauzeti naš čuveni ‘pregovarački položaj’, kojeg smo toliko puta zauzeli u recentnoj povijesti, a kako čvrsto će se postaviti Macron.

U prilog daljnjeg smanjenja proračunskog deficita idu nam pogotovo sve izgledniji novi parlamentarni izbori, jer Vlada neće uspjeti puno potrošiti. Vidjeli smo to na primjeru prošlogodišnjeg proračuna…

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist