Kultura

NAJVEĆE PRIZNANJE Antunu Česku Nagrada HAZU-a za književnost

NAJVEĆE PRIZNANJE Antunu Česku Nagrada HAZU-a za književnost

Dugogodišnjemu članu Predsjedništva dubrovačkoga Ogranka Matice hrvatske i Uredništva njezina časopisa ‘Dubrovnik’ te lektoru na Sveučilištu u Dubrovniku, našem sugrađaninu dr. sc. Antunu Česku, danas, u petak 29. travnja 2016., na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU će biti uručena uručena Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu za područje književnosti.

Česko je, po mišljenju Predsjedništva HAZU, Nagradu zaslužio za knjigu ‘Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije’ (Matica hrvatska- ogranak Dubrovnik, Zagreb, 2015.).

Podsjetimo, Antun Česko rođen je 7. svibnja 1938. u Dubrovniku, gdje je 1956. završio gimnazijsko školovanje. Te godine upisao je dvopredmetni studij kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomiravši 1962. godine. Radi kao profesor hrvatskoga jezika na Matematičkoj gimnaziji i honorarni lektor u ‘Školskoj knjizi’ sve do 1977. godine, kada se s obitelji vraća u zavičaj. U srednjoj Pomorsko-tehničkoj školi predaje sve do umirovljenja.

Istodobno se uz svoju profesiju nastavlja baviti znanstvenim radom i, usputno, jezikoslovnom problematikom izravno povezanom s lektorskom suradnjom u dubrovačkom izdavaštvu. Tijekom Domovinskoga rata sudjeluje u pokretanju stalne tribine ‘O aktualnom trenutku hrvatskoga standardnog jezika’ na Radijskoj postaji Dubrovnik i u ‘Dubrovačkom vjesniku’ ima samostalnu kolumnu o sudbini hrvatskoga jezika tijekom povijesti s posebnim osvrtom na značenje dubrovačkoga idioma.

Počevši od 1994. aktivno se uključuje u rad Matice hrvatske u Dubrovniku (poslije njezina Ogranka), i to kao lektor i korektor njezinih raznovrsnih izdanja (malo potom i cjelokupnoga njezina izdavaštva), pa istodobno postaje i članom njezina Predsjedništva i Uredništva časopisa ‘Dubrovnik’. Od dolaska u Dubrovnik surađuje s Pomorskim fakultetom, pa Veleučilištem, a nakon stjecanja mirovine, od 2003. stalni je honorarni lektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Tijekom svojega radnog vijeka javljao se brojnim člancima o pedagoškim pitanjima, ali i tada akutnim jezičnim i, nadasve pravopisnim, prijeporima i u ‘Školskim novinama’ i u ‘Dubrovačkom vjesniku’.

Glavna njegova preokupacija (još od studijskih dana) bila je književnoteorijska metodologija. Godine 1985. upisuje poslijediplomski studij u Dubrovniku i uz mentorstvo akademika Ive Frangeša 1989. dovršava i brani, nikad do danas nepubliciran, magistarski rad ‘Bugarkinje Silvija Strahimira Kranjčevića’. On je u mnogomu pritom elaboriran i na vlastitoj metodi ontološko-strukturalističkih odrednica (kojom se služi već i prije toga). Rezultat su brojne znanstvene studije, uz ponajviše o Kranjčeviću, i o drugim hrvatskim piscima: Krleži, Paljetku, Gunduliću, I. G. Kovačiću, Mijoviću Kočanu, Stojiću – publicirane najviše u ‘Dubrovniku’ te u ‘Republici’.

U suradnji s Katedrom za hrvatsku književnost radi 1997. na projektu Leksikona hrvatskih pisaca, a 1998. uz mentorstvo akademika Krešimira Nemeca dovršio je i obranio u Zagrebu disertaciju ‘Strukturna načela u genezi Kranjčevićeva pjesništva’. Povezano s tim istoimenu mu je monografiju tiskala Matica hrvatska Dubrovnik u svibnju 2001., za koju je 2002. dobio Nagradu grada Dubrovnika, a Središnjica iz Zagreba 29. lipnja 2002. dodijelila je Matici hrvatskoj u Dubrovniku i autoru svoju Zlatnu plaketu. Godine 2008. uz 100. obljetnicu Kranjčevićeve smrti, na simpoziju u Zagrebu sudjelovao je izlaganjem ‘U sjeni velikog Kranjčevića’, objelodanjenome u zborniku ‘Silvije Strahimir Kranjčević u našem vremenu’, u izdanju Instituta Fontes sapientiae, 2009.

Prošle, 2015. godine, u kojoj je obilježena 150. obljetnica rođenja hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića Česko objavljuje monografiju ‘Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije’, a pamti se i njegovo predavanje ‘Zašto je Kranjčevićev genij bio za književnu kritiku nerješiva zagonetka’. U kapitalnom djelu znakovita naslova, na kojem je Česko radio više od trideset godina, zaokružen je pjesnički opus velikog hrvatskog domoljubnog pjesnika proroka Silvija Strahimira Kranjčevića.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist