Natrag
17.8.2017 06:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘NAJSLAĐE JE FOTOGRAFIRATI MALIŠANE’ Upoznajte Antoniu Miličić, kreativku koja spaja matematiku i fotografiju

27.11.2015 @ 15:02 Mia Njavro dulist IN
17;17

Podijelite:

Kreativna fotografkinja Antonia Miličić po zvanju je profesorica matematike i informatike, trenutno zaposlena kao učiteljica matematike u OŠ Cavtat.

Za sebe će reći kako je primarno supruga i majka dva divna dječaka zahvaljujući kojima je zavoljela fotografiju… Njezin ‘portfolio’ može se vidjeti na Facebooku, a nazvan je ‘Little stars by Antonia’. Otkud ova lijepa ideja, otkrila nam je za ovaj broj DuLista.

-Život svake žene se mijenja kada postane mama, pa se tako i moj okrenuo naglavačke! Svaka majka je osjetljiva na svoju djecu i naravno želi lijepe slike svoje djece… Tako nekako je sve i krenulo, te moje prve fotografije su bile mutne – imala sam ih na stotine, ali u principu niti jednu jednu da ‘valja’ – kaže Antonia. Potom se uključila u jednu društvenu mrežu, gdje je vidjela slike djece kolegice sa faksa.

-Krenem ju ispitivati, ona me uputi ali i da na znanje da mogu kupiti opreme koliko god želim, ako ne budem učila od lijepih slika – ništa. I tako je i bilo… Štreberica po naravi, kupila sam prvi fotić i učila prateći raznorazne blogove i stranice američkih mama koje su zaljubljene u fotografiju i tako kreće moja fotografska avantura – kaže Antonia, koja je prvo slikavala svoju dječicu, pa nećake i nećakinje, pa se krug širio na prijateljice i njihovu djecu, susjede, u školi ‘baby boom’… Pa i kolegice trudnice došle na red, onda i njihovi bebači i tako malo pomalo portofolio se punio…

-Moram priznati da sam i na moje prijateljice prenijela ljubav za fotografiju, i sad se i one uče i na to sam jako ponosna! – ističe ova nasmijana mama, učiteljica i kreativka. Reći će iskreno, najdraži su joj portreti, djeca, trudnice i obitelji.

-Sad se bliži Božić pa uživam tražeći ideje kako što ljepše zabilježiti božićne trenutke, ali volim sa obitelji provoditi vrijeme u prirodi pa tako i fotografije u prirodi. Inače pratim sve bitne događaje u životima moje dječice, treninge juda, nogometa, prve medalje, prvi dan u školi… I tako na kraju godine sve to objedinim u jednu foto-knjigu u kojoj svi uživamo, naročito bake i djedovi! – otkriva nam.

Kako je biti u svijetu fotografije na ovaj način?
-Čini mi se kako je najljepše bti u fotografiji kao hobiju. Osjećaš se neopterećen i slobodan, bez pritiska, strah me ako bi to preraslo u nešto više da bi se taj osjećaj promijenio, ali vrijeme će pokazati čemu vodi ova moja fotografska avantura – kaže Antonia.

S obzirom kako je ‘u svijetu matematike’, zanimalo nas je i kako spaja taj pomalo ‘racionalni’ svijet s ovim kreativnim, umjetničkim?

-Moram priznati da sebe nikada nisam doživljavala kao kreativnu osobu, ali radeći u osnovnoj školi, ta moja kreativnost je počela pomalo izlaziti na vidjelo, a kasnije se i uočavati na mojim fotografijama. Naime, da biste učenike zainteresirali za ovaj moj većini ne baš zanimljiv predmet, morate ih potaknuti na zanimljive projekte u kojima primjena matematike dolazi do izražaja. I tako, malo po malo, moja učionica se punila djelima mojih kreatvnih učenika koje je trebalo i fotografirati – i opet evo spoja matematike i fotografije… Moram baš pohvaliti učitelje i upravu moje škole koji podupiru projekt ‘Večeri matematike’ koja se ove godine održava 3. prosinca. To je večer kad osmišljamo puno kreativnih radionica na kojima sa učenicima povezujemo matematiku sa svim ostalim predmetima. Sudjeluju i mali i veliki, a ove godine se nadamo da će se tu večer i u vrtiću Konavle poticati matematička kreativnost! – kaže nam, ističući kak oje za nju fotografiranje kreativna kombinacija primjene matematke i svjetlosti.

Koje Vam je najzanimljivije iskustvo sa photoshootinga? – zanima nas.

-Svako je zanimljivo na svoj način! Najslađe su male bebe (smijeh), možda i ona u kojima osmišljavam ucjene kojima mogu privoliti svoju dječicu na suradnju. Inače, lakše je fotografirati odrasle, jer ipak oni lakše prate upute, s djecom treba uložiti puno više truda i privoliti ih na suradnju. Pokušala sam fotografirati interijere i krajolik, ali ne uživam toliko koliko u fotografiranju portreta… – otvoreno će vesela Antonia, koja nam je za kraj otkrila i to kako je promijenila nekoliko fotoaparata, no sad koristi Nikon D610 u kombinaciji sa omiljenim 85mm i 50mm objektivima i prirodnom svjetlosti.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana