Zanimljivosti

Najpoznatiji šegrt dobio je poštansku marku

Najpoznatiji šegrt dobio je poštansku marku

Hrvatska pošta će u srijedu pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku na temu Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, autorica je ove prigodne poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna.

Ilustracija na marki preuzeta je iz izdanja Čudnovate zgode šegrta Hlapića iz 1974. godine, a autor crteža je Ivica Antolčić, akademski slikar iz Zagreba. Marka je tiskana u 100 000 primjeraka, a izdana je u arčiću od devet maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 4. i 5. rujna u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića roman je za djecu najistaknutije hrvatske književnice, Ivane Brlić Mažuranić (1874. – 1938.). Unuka prvoga hrvatskog bana pučanina, pjesnika Ivana Mažuranića, literaturu je počela pisati za svoju djecu, ali je ubrzo prepoznata najprije u hrvatskoj književnosti da bi zatim njezina djela bila prevedena na četrdeset svjetskih jezika. Bila je i kandidatkinja za Nobelovu nagradu, a nosila je nadimak 'Hrvatski Andersen'.

Već stotinu godina, otkad je nastao lik šegrta Hlapića, svima nam je poznata priča o ovom postolarskom naučniku prepuštenom zlovolji majstora Mrkonje i tihoj dobroti njegove žene. Kada majstorova nepravednost prevrši mjeru, Hlapić pobjegne u svijet, a za njim i pas Bundaš. Na putu se susretne s djevojčicom iz cirkusa, Gitom, i njezinom papigom. Nakon brojnih pustolovina otkrije se da je Gita zapravo Marica, davno oteta kći majstora Mrkonje. Pretvoren zahvalnošću i srećom u drugog čovjeka, majstor i Marici i Hlapiću pruži roditeljski dom. Uspjehu i čitljivosti Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića svakako pridonosi i modernost tempa kojim ga je Ivana Brlić Mažuranić komponirala. Nikakve suvišne pričljivosti, jasnoća svake crte, logika razvoja radnje, zatvaranje svakoga načetog motiva i sretan završetak duboko motiviran moralnim zaslugama likova – sve to održava knjigu u konkurenciji tehnički nadmoćnijih sredstava pripovijedanja. Šegrt Hlapić navršio je prvih stotinu godina, a Hrvatska pošta ovom poštanskom markom obilježava tu obljetnicu na uistinu poseban način.
 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist