Hrvatska

Najniži dosad zabilježeni deficit – 0,8 posto BDP-a

Najniži dosad zabilježeni deficit - 0,8 posto BDP-a

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof izvijestio je kako je 2016. deficit državnog proračuna iznosio 2,7 milijardi što je 0,8% BDP. To je znatno smanjenje u usporedbi na 2015. kad je iznosio 11,3 milijardi odnosno 3,4 posto BDP.

To je najniži zabilježeni deficit od kada se mjeri, tj. od 2002, prenosi HRT.

Javni je dug, prema podacima DZS-a, u prosincu prošle godine pao na 289,07 milijardi kuna, ili 84,2 posto BDP-a, što je oko 500 milijuna kuna manje u odnosu na isti mjesec 2015., kada je iznosio 289,58 milijardi kuna ili 86,7 posto BDP-a.

Tako je lani javni dug pao za 2,5 postotnih bodova, što je njegov prvi pad nakon osam godina, a zahvaljuje se dobrim fiskalnim rezultatima i većem nego što se očekivalo rastu gospodarstva. BDP je, naime, lani porastao 2,9 posto, što je najbrži rast gospodarstva od 2007.

U subotu je ministar financija Zdravko Marić u izjavi za Hinu iz Washingtona, gdje je sudjelovao na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao da će podaci Eurostata biti snažni argument da se pokaže što je on sa svojim timom i cijelom Vladom radio. Iz tih brojki vidjet će se na području deficita, javnog duga, ali i kamata koje plaćamo iz državnog proračuna, da je 2016. bila izvanredna godina, rekao je Marić.

Dodao je i da se s objavom konačnih podataka o javnom dugu i deficitu može očekivati pozitivan ishod što se tiče izlaska iz procedure prekomjernog deficita (EDP) u svibnju.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist