Aktualno

Najlošija u posljednjih 12 godina

Najlošija u posljednjih 12 godina

Ukupni ostvareni prihodi poslovanja gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije iznosili su 6,7 milijardi kuna, a ukupni rashodi 6,3 milijarde kuna.

Bruto dobit je iznosila 311,2 milijuna kuna, rezultati su to 2,966 trgovačkih društava koja su predala svoje izvještaje za razoblje od sijećnja do rujna 2011. godine. O tome je danas, uz ostalo, bilo riječi na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik.
Devetomjesečni rezultati poslovanja gospodarstva naše županije, kako se moglo čuti, unatoč izuzetno teškim uvjetima poslovanja, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, ostvarila su rezultat sukladno očekivanjima.

-Porastu ukupnih prihoda od 3,1, posto, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, doprinijele su djelatnosti poput pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane sa 7, 8 posto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti poput putničkih agencija sa 12 posto, industrija sa 12 posto, te trgovina sa svega 2 posto- istaknula je predsjednica županijske gospodarske komore Terezina Orlić dodavši kako su ključne gospodarske djelatnosti koje bilježe pad ukupnog prihoda prijevoz i skladištenje (4,9 posto) i građevinarstvo (11,2 posto.).
-Prošla godina je najlošija u posljednjih 12 godina, pa je i baza vrlo niska, stoga ovi rezultati nisu toliko dobri – dodala je Terezina Orlić. Naime, porast ukupnih prihoda praćen je porastom ukupnih rashoda, sa izuzetkom u djelatnosti rudarstva i vađenja u kojima rashodi zaostaju za prihodima za 31,5 poena, te u djelatnosti poslovanja nekretninama u kojima rastu brže od prihoda za 28 poena.
-Gospodarstvo je u prvih devet mjeseci ove godine poslovalo sa bruto dobiti u iznosu od 311,2 milijuna kuna, većem za 16,1 posto od prošlogodišnjeg. Jedna trećina ukupnog iznosa bruto dobiti ostvarena je u djelatnosti prijevoza i skladištenja, te druga u djelatnostima trgovine i pružanja usluga smještaja i prerane zajedno.- naglasila je Orlić posebno naglasivši kako su s bruto gubitkom poslovale djelatnosti građevinarstva, rudarstva i opskrbe električnom energijom, plinom i parom te kako je bruto gubitak građevinarstva veći za 78 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a rudarstva za 199 posto, što je naravno rezultat krize iz koje gospodarstvo još uvijek nije izašlo.
Treba dodati i kako je zaposlenost u županijskom  gospodarstvu nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s obzirom da je pozitivan trend ipak ostvaren u djelatnosti pružanja usluge smještaja i prehrane  te trgovine, što je anuliralo negativne trendove u građevinarstvu  i prijevozu.

-Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područne službe Dubrovnik, županijska je nezaposlenost na kraju rujna smanjenja za 8,8 posto ili za 560 osoba, u odnosu na prošlu godinu, i to u segmentu srednje stručne sreme, što je dobar pokazatelj-ocijenila je Terezina Orlić. Također, prosječna mjesečna neto plaća u županijskom gospodarstvu iznosila je 4,457 kuna što je porast za 1, 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je prosječna plaća u republičkom gospodarstvu iznosila 4,673. Također, krajem rujna obveze prema dobavljačima županijskog gospodarstva iznosili su 2,4 milijuna kuna i bile su veće od potraživanja od kupaca za 226 milijuna kuna ili za 10, 4 posto.

– Ukupno su insolventna 762 trgovačka društva sa ukupno 808, 9 milijuna kuna nepodmirenih  obveza, od kojih se 87,7 posto odnosi na više od 360  dana trajanja blokade. Iznos nepodmirenih obveza povećan je za 270 milijuna odnosno 50 posto više nego prošle godine – dodala je istaknuvši kako su rezultati poslovanja usporili prošlogodišnji drastični pad te kako je izrazito pozitivan trend dobiti iskazan u turističkom sektoru, što ukazuje na to da je u prevladavanju gospodarske krize, kratkoročno iskorištena konkurentska prednost županijskog gospodarstva, te kako je važno produžiti turistički sezonu, jer investitori sa današnjim prihodima ne mogu pokriti svoje troškove.

Na sjednici je rečeno i kako će svoje prijedloge dubrovački gospodarstvenici uputiti preko županijske gospodarske komore ili njene središnjice novoj Vladi Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist