Peškafondo

Najbolji posao – biti gradski pravnik!  

Najbolji posao - biti gradski pravnik!  

Najbolji posao u Dubrovniku imaju pravnici zaposleni u Gradskoj upravi. Niti imaju kakvu odgovornost, nit su pod stresom, nit odgovaraju za propuste, a plaće su im obrnuto proporcionalne s navedenim činjenicama. Ako se pak pred njima nađe kakav ‘škakljiviji’ predmet koji zahtjeva znatnije naprezanje moždanih vijuga, slučaj kolegijalno ‘prebace’ kakvom skupom privatnom odvjetničkom uredu. A zašto i ne bi, kad im može bit.

Nedavno je tako Visoki upravni sud donio pravomoćnu presudu o ukidanju organizacije, načina naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku. Što znači da je po nalogu Grada, Sanitat punih pet godina nelegalno naplaćivao parking po cijelom Gradu, a samo iz razloga što je Vlahušić svojevoljno, bez suglasnosti MUP-a, donio takvu odluku.
I što sada? Hm, sad se parkirajte gdje stignete i kako god stignete jer parking je besplatan! I tako sve do prve slijedeće sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se trebala naći nova odluka usklađena sa Zakonom.

A, tko će odgovarati za učinjeni propust? Tko će snositi posljedice? Ili ostati bez posla jer Grad gubi znatnu zaradu od naplate parkinga sve dok Gradsko vijeće ne usvoji pravovaljanu odluku? Uostalom, posljedice i nisu baš tako kratkotrajne jer Sanitat će se sigurno neko vrijeme povlačiti po sudovima s našim kočutim sugrađanima koji će tjerati pravdu zbog nadoknade štete. Za sve spomenuto, nitko, ali baš nitko neće odgovarati. A zašto bi. Oni su tu i tako postavljeni po stranačkom, političkom ključu. A partija štiti svoje podobne članove.

I nije ovo prvi slučaj da Vlahušić solira mimo svojih ovlasti. Neću se prisjećati afere Šipan, jer ta presuda još čeka epilog na drugostupanjskom sudu.

No, i bez i sa suglasnostima GV-a, gradonačelnik se ponaša k’o kakav šerifčić. Tako je cijelu  novu prometnu regulaciju kružnog toka oko Minčetine robne kuće napravio bez ijednog papira ili nedajbože kakve stručno izrađene prometne studije.

I taksistima je potpisan pravilnik po kojem oni koji imaju drugi posao, ne mogu dobiti licencu gradskog taksi prijevoznika. A to što je ta odluka diskriminirajuća i što je na sudu, u gradskoj upravi ne drže za problem, to se spomenutih mudraca-gradskih pravnika ne tiče.

I autobuseri su na sudu s Gradom Dubrovnikom zbog preklani nelegalno uvedenih nameta prolaza preko Pila, dok se primjerice vodičima želi nametnuti pravilnik kojim bi im između ostalog ‘uredili’ vođenje tura po gradu. Zanimljivo je tek spomenuti kako udruženje gradskih vodiča uopće ne spada pod nadležnost Grada Dubrovnika, već Ministarstva turizma. Ali eto, Grad misli da i tu može uvoditi svoja pravila, pa taman i mimo zakona.

Nažalost, stil upravljanja ove gradske vlasti je donijeti odluku, a je li ona utemeljena u zakonu, to je manje važno. Dokle prolazi, prolazi. Uostalom, čini se da gradonačelnik misli kako je Grad toliko bogat da se može godinama tužakati, plaćati troškove parnica i kamata, a ako je i izgubi, ne plaća iz svoga špaga.

Adio Vam

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović