Politika

“Naivni političari i jeftini spinovi”

Pelješki most

Povodom najnovijih najava Vlade RH da bi se Pelješki most mogao graditi sredstvima iz europskih fondova, priopćenjem za javnost oglasili su se i iz Hrvatskih laburista – stranke rada. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Navodni zaokret Vlade RH po pitanju graditi ili ne Pelješki most još je jednom pokazao kako su pojedini političari naivni, a kako pojedini političari jeftinim „spinom“ pokušavaju iskoristiti i zloupotrijebiti emocije stanovništva krajnjeg juga koje je izolirano odnosno prometno nepovezano s ostatkom države.

Naime, kada se u medijima pojavila informacija kako će Europska unija financirati Pelješki most i to zaslugom i navodnim dvomjesečnim lobiranjem ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, a potom i informacija da je na jugu omraženi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić „ekskluzivno“ najavio kako će Vlada ipak nastaviti s gradnjom mosta, neki političari samo što nisu iskočili iz cipela od sreće.

Na njihovu žalost, ispali su smiješni. Osobito političari i političarke iz HDZ-a, poput šefice dubrovačkog ogranka Dubravke Šuice, koji su pokušali navodni preokret Vlade oko mosta pretvoriti u svoju pobjedu.

S druge strane, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, autor glasovite izjave o mostu kao „iluziji za budale“ i kao osoba koja je vlastitog zamjenika zbog javnog zalaganja za pelješki most nazvala „hadezeovcem koji napada vlastitu Vladu“, ushitio  se navodnom potporom EU kao gimnazijalka na maturalnoj večeri. I, dakako, odmah dodao kako je i on pomogao razgovorima s najvišim europskim birokratima.

Da su malo pričekali i prikupili dovoljno informacija, što se očekuje i od prosječnog političara, barem bi posumnjali u iskrenost navoda iz Vlade.

Tako se moglo čuti kako Vladin izvor za državnu agenciju navodi kako nitko u EU nije ni slao zahtjev za sufinanciranje pelješkog mosta, potom Vesna Pusić ne govori kako je sve dogovoreno oko financiranja mosta već da će se tek razgovarati o tome, potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže kako uopće nema pojma o nekakvim pregovorima s EU oko mosta, ali da zna da se za dva tjedna treba naći s predstavnicima BiH i EU oko izgradnje koridora iznad Neuma.

Dakle, i studentu politologije na prvu je nešto barem sumnjivo. Ali ne i našim dubrovačkim političarima koji su se na vijest zaletjeli „kao glavoč na udicu“. Zanimljivo je i indikativno da je jedino izostao komentar glavnog zagovornika mosta – onaj župana Nikole Dobroslavića.
 
Svakako, mi u Hrvatskim laburistima – Stranci rada držimo kako su se neki u Vladi, suočeni s iznimnim padom popularnosti na jugu države zbog lutanja i besmislica oko prometnog povezivanja, ali i s homogenizacijom različitih političkih i građanskih opcija po ovom pitanju, odlučili na zaokret u pristupu. Ali ne iskreno već najobičnijim „spinom“.

Jasno je da će EU  odbiti financirati projekt koji je lako rješivi problem jedne države te da će se potom „kukurikavci“, koji ovim misle vratiti izgubljene simpatije na jugu, navodno razočarani vratiti svojim „vizijama“- poput koridora iznad Neuma koji završava nigdje je nema pristupnih cesta s hrvatske strane i trajektne linije (ili postojeće Ploče-Trpanj ili Komarna –Brijesta koja ugrožava prirodni rezervat Malostonskog zaljeva).

Stoga, mi Hrvatski laburisti- Stranka rada osuđujemo ovakvo poigravanje pojedinih ministara s osjećajima i životnim problemima prometno izoliranog stanovništva na eksteritoriju južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije.

Ivan Nikolić, županijski povjerenik Hrvatskih laburista“

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist