DuList IN

NAGRADNA IGRA ‘Palčići’ svakome mogu uljepšati dan!

NAGRADNA IGRA 'Palčići' svakome mogu uljepšati dan!

U današnje vrijeme užurbanog tempa rijetko tko će se upustiti u anvanturu ručne izrade bilo čega, a kamoli detaljnih malih lutkica koje su univezalan i prekrasan poklon. Stoga je posebno zadovoljstvo upoznati nekog kao što su Ivana i Sandra Šeligo, djevojke koje uz težak rad na fakultetu pronalaze i slobodno vrijeme za izradu ‘Palčića’!

– Htjele bismo vam se predstaviti – mi smo sestre blizanke Ivana i Sandra, studentice studija fizioterapije i dolazimo iz Hrvatskog zagorja – počinju svoju priču djevojke.
– Dok većina mladih u današnje vrijeme svoje slobodno vrijeme provodi na Internetu i različitim društvenim mrežama moja sestra i ja odlučile smo ga iskoristiti za izradu unikatnih lutkica.

Na pitanje koliko dugo izrađuju lutkice, kažu kako je prošlo godinu i pol, otprilike…
– Počele smo ih izrađivati tijekom ljetnih praznika nakon završetka srednje škole i uskoro će biti godina i pol otkako je nastao prvi Palčić. Odlučile smo otići na tavan gdje smo pronašle puno stare odjeće, vune i raznih stvari koje smo zatim upotrijebile i uz pomoću njih kreirale našu lutkicu. Zapravo, sve je počelo kada smo igrom slučaja u jednom starom časopisu naišle na ručno izrađene lutkice. One su u nama probudile maštu i želju za izradom sličnih lutkica s time da smo za njih upotrijebile staru odjeću te je tako reciklirale – kaže Ivana.

– Nakon što smo izradile nekoliko lutkica te ih izložile u svom domu u njih se na prvi pogled zaljubila naša obitelj i naši prijatelji. Iako smo studentice, sestra i ja uz fakultet i ostale obaveze uvijek nađemo vremena za izradu naših ‘Palčića’ kako smo ih nazvale od milja – dodaju djevojke.

Inače, svaka lutkica je unaprijed osmišljena do najsitnijih detalja, a za izradu jedne od njih potrebno je oko tri sata rada.
– U lutkice koje izrađujemo utkale smo puno ljubavi, truda, ideja iz svoje mašte i naravno puno strpljenja. Inspiraciju pronalazimo u različitim likovima iz bajki ili u ljudima iz stvarnog svijeta. Iako je prijateljima ponekad naš hobi neobičan i dosadan, vrlo brzo promijene mišljenje kad im poklonimo jednog ‘Palčića’ – smiju se djevojke i dodaju plemenit razlog zašto se bave upravo ovakvim ručnim radom.

Znamo da je teško odgovoriti na ovo pitanje, ali ipak smo ga postavili – koliko su Palčića dosad napravile?
– Hmmm… Ne znamo točan broj, ali sigurno preko stotinjak. Na početku smo ih izrađivale samo za svoju obitelj, ali nakon što smo ih izložile u svom domu u njih su se na prvi pogled zaljubili naši prijatelji i rodbina. Najprije smo Palčiće izrađivale samo kao lutkice, a sada su Palčići već u obliku privjesaka, broševa i magnetića – kažu.

Zašto baš Palčić, pitamo?
– Nakon duge dileme kako nazvati naše lutkice slučajno smo na televiziji zapazile reportažu o udruzi roditelja nedonoščadi pod imenom Palčići. Pošto su naše lutkice također malene odlučile smo ih nazvati Palčići. I to je to! – kažu.
– Vodi nas vjera i nada da ljudi prepoznaju ručni rad te da u njemu vide ljudski trud, rad i talent. Također želimo svima obratiti pozornost kako stari tekstil mogu reciklirati pravljenjem novih proizvoda. A svi koji žele vidjeti naše lutkice mogu škicnuti na našu Facebook stranicu pod nazivom ‘Palčići-izrada unikatnih stvari’ – zaključuju djevojke.

 A mi vam poklanjamo i dva ‘Palčića’, privjesak i lutkicu. Sve što trebate napraviti jest javiti se na naš info@dulist.hr e-mail i ostaviti ime, prezime i kontakt. Prva ili prvi najbrži od vas osvaja privjesak a druga ili drugi lutkicu!

lutkica-na-dar-web

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist