Aktualno

Nadzorni odbor HEP-a odobrio zaduženje

Nadzorni odbor HEP-a odobrio zaduženje

Nadzorni odbor HEP-a izglasao je zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj u visini 123 milijuna eura za gradnju hidroelektrane Ombla, uprkos tome što je bančina analiza pokazala da je projekt rizičan i komercijalno posve neisplativ, piše energetika-net.com.

Kako se navodi u tekstu urednice Nine Domazet, banku pri odobravanju kredita ne zanima na što će ga Elektroprivreda trošiti i koliko je projekt objektivno rizičan, što je prilično neobično za jednu razvojnu banku koja bi se trebala voditi malo drugačijim postulatima.

“Jesu li gospoda u Nadzornom odboru imala na raspolaganju sve podatke o HE Ombla ili samo HEP-ovu verziju priče? Pravo je pitanje koliko će se zapravo ulupati u eksperimentalnu podzemnu elektranu, gdje građevinski radovi nose 70 do 80% vrijednosti projekta. Radovi se izvode u kršu, slično kao za HE Lešće, koja je s planiranih 70 milijuna eura poskupila na gotovo 100 milijuna eura. Treba se zapitati koliko može koštati obuzdavanje ogromnog podzemnog jezera i to u kršu? Svaki, pa i najluđi scenarij je moguć.”, ističe u svom osvrtu Nina Domazet.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist