Aktualno

NADAMO SE DA NISTE IZBRISANI Zaključen je popis birača za drugi krug izbora

NADAMO SE DA NISTE IZBRISANI Zaključen je popis birača za drugi krug izbora

Ministarstvo uprave objavilo je kako je zaključen popis birača za drugi krug lokalnih izbora koji se održava 4. lipnja.

Tako je na dan 26. svibnja 2017. godine ukupan broj birača po gradovima i općinama u kojima se održava drugi krug glasovanja za izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike 2.793.174. birača. Na području Dubrovačko-neretvanske županije je 107 811 birača, a u Dubrovniku njih 38693.

Nadamo se samo kako se nekome neće ponoviti situacija s kojom se susreo naš sugrađanin Cvijeto Vukojević iz Mokošice koji je, kako nam je rekao, nestao s popisa birača, što je saznao na dan održavanja prvog kruga lokalnih izbora, u nedjelju, 21. svibnja.

Tragom njegove priče odlučili smo za tiskano izdanje DuLista, koje je u prodaji od srijede, 24. svibnja, provjeriti iz kojeg su razloga Vukojević i njegova majka izbrisani s popisa birača s obzirom da nisu mijenjali adresu stanovanja, a na istom biračkom mjestu glasovali su na ranijim izborima.

Iz dostavljenog odgovora Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iščitava se tek, odnosno samo to kako su birači sami dužni provjeriti popise! Odnosno sami nakon raspisivanja izbora te objave biračima od strane Ministarstva i nadležnog ureda državne uprave moraju izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u županiji prema mjestu svog prebivališta.

Pregled se za prvi krug izbora mogao obaviti do 10. svibnja jer se istekom toga dana zatvara registar birača i zabranjuje daljnji unos podataka. I sve je to uredu za one birače koji su primjerice promijenili prebivalište. Jer zašto bi netko tko cijeli život živi na istoj adresi te je i ranije ostvarivao svoje biračko pravo uvijek na istom biračkom mjestu trebao provjeravati popis birača! I kako se uopće moglo dogoditi da takav netko s popisa ‘nestane’.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista. 

 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist