Županija

NAČELNIK NARDELLI O BUDUĆNOSTI KUPARA Prihvaćamo samo jednako vrijedan ili bolji brand

NAČELNIK NARDELLI O BUDUĆNOSTI KUPARA Prihvaćamo samo jednako vrijedan ili bolji brand

Hoće li država raskinuti ugovor o koncesiji za Kupare, kojega je prije dvije godine potpisala s ruskom Avenue Grupom? Prema izjavi ministra državne imovine Gorana Marića, to je vrlo izvjestan scenarij.

Naime, ministar ističe kako investitor ne ispunjava dogovoreno, a da je situacija na projektu ‘veoma složena’.

– Ja ne bih ni raspisao tako nejasan natječaj i zbog toga je zastoj. Napravit ćemo analizu, ali mislim da je teško očekivati nastavak projekta. Investitor ne provodi potpisano, pa je moguće da će ugovor biti raskinut. Ako ga raskinemo, bit će to zbog neispunjavanja njihovih obveza, oni žele mijenjati uvjete nakon natječaja, a na to nećemo pristati. Ne možemo više odgađati jer jedino proračun Hrvatske trpi štetu – izjavio je Marić.

Nedugo nakon natječaja o koncesiji na 99 godina koju je najavljivao predstavnik investitora, bivše vojno odmaralište u Kuparima već 2020. godine trebalo je postati jedno od najluksuznijih resorta ne samo u dubrovačkoj regiji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Ugovor je potpisan u travnju 2016. godine. Što dalje? Za komentar smo zamolili i načelnika općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija.

– Istina je da je investitor tražio izmjenu idejnog rješenja i izmjenu brenda, a prvotno je zamišljen Marriott Ritz Carlton koji zadovoljava uvjete natječaja. Moje mišljenje je da to mora biti jednako vrijedan ili bolji brand. Ne možemo prihvatiti lošije, a što se tiče izmjene idejnog rješenja koje je investitor zatražio, imali smo prvotno određene primjedbe na to rješenje koje je investitor korigirao, tako da smo u konačnici i Ministarstvo i mi prihvatili to rješenje. No ono što je bitno je da se u nijednom segmentu uvjeti ne mijenjaju. Dakle, prvo smo prihvatili, drugo tek ima biti prihvaćeno, no ne ako bude lošije, uostalom kao i u svim ostalim segmentima natječaja, nećemo prihvatiti – napominje Nardelli, dodavši kako je investitor koji je dobio natječaj tražio smanjenje kapaciteta što je po njemu prihvatiljvo jer je visina ulaganja veća nego što je u ponudi data. Nardelli je komentirao i moguće raskidanje.

– Ne znam da će doći do toga. Ukoliko investitor u bilo kojem segmentu ponudi nešto što je lošije od ponude kad smo dobili natječaj, držim da ga treba raskidati. Ukoliko izmjene ne utječu na kvalitetu prvotne ponude, nema razloga za raskidanje – ističe Nardelli.

Podsjetimo, nakon javnog državnog natječaja kojeg je provelo Ministarstvo državne imovine, pristigla je jedna ponuda koja je zadovoljaval sve uvjete. Prema Nardelliju, taj model ponude je izuzetno dobar uzevši u obzir kako će lokalna uprava dobiti ‘dio kolača’ od privatizacije i prava gradnje riješenim imovinsko pravnim odnosima. Naime, Općina je postala vlasnik svih cjelokupne infrastrukture unutar Kupara, dakle prema ovom modelu vlasnik je cesta i infrastrukture.

MP

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist