Politika

Na proslavi HDZ-a Franković najavio kandidaturu za gradonačelnika

Na proslavi HDZ-a Franković najavio kandidaturu za gradonačelnika

Prije 27 godina, 11. studenog 1989. godine osnivači HDZ-a došli su u Karaku s ciljem neovisne Hrvatske. Sredstvo je bila Hrvatska demokratska zajednica. Cilj je ispunjen i HDZ je poveo hrvatski narod ka pobjedi i neovisnosti – obratio se danas predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković na obljetnici osnutka stranke.

-U ovih 27 godina bilo je i grešaka za koje smo se ispričali hrvatskom narodu. Iz njih treba naučiti i nikad ih ne ponoviti. Iza nas je godina izbora, a u posljednjih šest mjeseci pristupilo nam je 120 novih članova. Očekuju nas novi izazovi, a uspjeh nećemo temeljiti na zakonima koji unose moral u politiku. Danas vas ovdje pozdravljam posljednji put kao predsjednik Gradskog vijeća, a u idućoj godini ćemo vam podnijeti račune za sve što napravili dosad. Želimo izaći na izbore i predstaviti program čija je osnovna karakteristika Grad po mjeri stanovnika – kazao je Franković, najavivši tako svoju kandidaturu za gradonačelnika Dubrovnika na idućim izborima.

– Pred nama je odgovornost za Hrvatsku i HDZ. Mi smo na desnom centru i to je prostor gdje nas je postavio dr. Franjo Tuđman. Tu ćemo ostati jer je tu najveći manevar za dobivanje potpore naših ljudi za jedan uključiv tolerantan način – kazao je pak Andrej Plenković.

– Svi žele suradivati s nama, to se vidi u Saboru i društvu. Ne tražimo konsenzus sa svima u svemu ali bit ćemo otvoreni i za druge kvalitetne prijedloge. Hrvatska Vlada i država pružit će svu pomoć pripadnicima HVO-a, iznaći ćemo i politički i pravni put da razriješimo prijave o generalima HV-a. Stojimo čvrsto i iza generala Krstičevića i ostalih generala, ali i svih drugih časnika naše vojske. Mi smo djelovali na području BIH na temelju čvrstih dogovora predsjednika Tudmana i Izetbegovica – rekao je Plenković.

– Porezna reforma je plod rada ove Vlade, ali i prijašnje Vlade. Moramo ostvariti tri cilja: veći dohodak svim zaposlenicima, rasteretiti poduzetnike i postići stabilnost proračuna. Reforme su socijalno osjetljive i osluhnuli smo i sindikate i naše ministre, i ostale partnere u vlasti – dodao je, a možda najzanimljivija izjava bila je:

– Očekujem da Dobroslavić ponovi svoj rezultat, a vidim da se Matu (Frankoviću, op.a.) više ne biva na funkciji predsjednika Gradskog vijeća, a vi mu pomozite da to postigne – istaknuo je Plenković.

Okupljenima su se obratili i Nikola Dobroslavić te Branko Bačić.

– Iz BiH nam šalju poruke optužnicama i prijavama, a u Trebinju podižu spomenike kao tobože braniteljima. Ali mi ćemo opstati i istina će opstati. Mi ćemo priznati da je bilo posrtanja i stavljanja privatnog ispred javnog u prošlosti, ali smo se izdignuli iznad toga i građani su to prepoznali na posljednjim izborima – poručio je Dobroslavić.

– Andrej Plenković promijenio je političke paradigme u Hrvatskoj i vratio HDZ na put pobjede. Pred nama je donošenje proračuna i ispunjavanje našeg programa. Dugo sam već u Saboru, a jos nisam doživio da je jedna Vlada došla u Sabor s cjelovitom reformom. To su porezne reforme koje su preduvjet gospodarskog oporavka – kazao je pak Bačić.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist