DuList IN

Na ovogodišnjem Sentimentu note će spajati generacije!

Na ovogodišnjem Sentimentu note će spajati generacije!

‘Glazba ima veliku moć i mi kao glazbenici možemo vrlo lako biti pokretači dobroga u društvu. Glazba dopire direktno do srca, nije se potrebno čak ni razgovijetno ili tečno izražavati da bi svojom glazbom mogli dodirnuti nečije osjećaje’.

Ovim lijepim riječima posebno za ovaj broj DuLista dubrovački tenor Stijepo Gleđ MarkoS najavio je novo izdanje festivala Sentimento, autorskog projekta njega, supruge Jelene i brojnih predanih prijatelja i kolega… Sentimento 2017. uljepšava početak ljeta u Dubrovniku već četiri godine, a ove godine festival se širi na mnoge oblike umjetnosti. No, glazba je ono iskonsko, ono što liječi. Kako će Stijepo kazati, ‘u tom trenutku osobe koje inače teško komuniciraju mogu ostvariti kontakt s drugima, pokazati javnosti tko su i pri tom se ne osjećati odbačenima’. Tom misli vodiljom ovi vrijedni entuzijasti su i pokrenuli ideju Sentimenta, a što nas ove godine očekuje, od 4. do 22. lipnja, pročitajte u nastavku. Program započinje jednim posebnim koncertom 4. lipnja u Katedrali na sami Blagdan Pedesetnice. Kršćansku poeziju recitirat će glumac Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ Vojin Perić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih, uz glazbeni nastup zbora Josipovac, štićenika Centra za rehabilitaciju Josipovac. Ovaj jedinstveni zbor osoba s posebnim potrebama pokrenula je glazbena terapeutkinja i voditeljica zbora Jelena Đuraš Gleđ. Bit će to jedinstvena suradnja u kojoj će osobe različitih posebnih potreba pokazati svoje talente. Tako ćemo između ostalog imati priliku čuti stihove Marina Mijoča, autističnog mladića iz Dubrovnika.

Na ovogodišnjem Sentimentu note će spajati generacije!

Simboličan naziv ‘Koncert u mraku – svjetlo Duha Svetoga’ želi osvjestiti život slijepih osoba i u radosti s najranjivijima uveličati proslavu Blagdana Pedesetnice stavljajući naglasak na Božje svjetlo koje raspršuje svaku tamu i otvara oči srca za ljubav i zajedništvo.

‘Sentimento povezuje renomirane glazbenike’
Uz virtuoznog gitaristu Darka Pelužana kao glazbena pratnja na klaviru nastupit će i zlatni olimpijac, proslavljeni vaterpolist Miho Bošković, te domaćin festivala Stijepo Gleđ Markos.
– Svake godine Sentimento povezuje renomirane glazbenike koji prepoznaju prednosti glazbe i svojim doprinosom omogućuju da i osobe koje u svakodnevnom životu ovise o pomoći drugih svojim talentima mogu obogatiti naše društvo i uvelike senzibilizirati javnost za potrebite. Ulaz je slobodan i od srca vas pozivamo na ovaj poseban događaj – tom prigodom nam je kazao naš dragi tenor, spominjući pritom i još jedan vrlo važan dio festivala.
– Ove godine poseban gost festivala Sentimento je najstarije kazalište slijepih i slabovidnih u svijetu ‘Novi život’ iz Zagreba koje će u Kazalištu Marina Držića 5. i 6. lipnja izvesti jednu od svojih najuspješnijih predstava ‘Jučer sam se sjetio plave’. Četiri inspirativne životne priče slijepih osoba koje se isprepliću u režiji Petre Radin nadahnute su životima glumaca. Svoje uloge glumci Dajana Biondić, Suzana Bliznac, Milenko Zeko, Vojin Perić i Loris Pilav tumače duboko proživljeno ostavljajući publiku na granici između suza i smijeha. Oni gledateljstvu prenose vlastiti osjećaj svijeta i pričaju svoju iskrenu životnu priču u kojoj ne žele da ih sažalijevamo zbog njihovog fizičkog stanja, nego da ih doživimo kao ljude koji su jednostavno drugačiji – kazao nam je Markos, dodavši kako se ‘mnogi pitaju kako slijepi doživljavaju boje ako ih nikad nisu vidjeli?’

Na ovogodišnjem Sentimentu note će spajati generacije!

– Plava boja u nazivu predstave predstavlja simboliku značenja priče u kojoj se slijepi glumci pitaju što vide. O svom životu posve iskreno govore oni koji nikada nisu vidjeli i oni koji su zbog bolesti izgubili vid. Govore o svom djetinjstvu i teškim prilagodbama ostavljajući snažnu poruku da nije toliko važno jesmo li fizički slijepi, već da je puno važnije da ne budemo zaslijepljeni neprihvaćanjem i neprijateljstvom. Uspješne kazališne kritike i brojne nagrade pobrali su na svojim nastupima diljem Europe – kazao je Markos, dodavši kako je ova predstava pravi kazališni hit i oda životu koja inspirira i nadahnjuje.

Uživajte u nastupu Frana i Selme
Još je novosti na Sentimentu 2017.! Važan dio su i glazbene radionice, koje će se između ostalih održati u Dječjem domu Maslina i u Domu za starije i nemoćne Domus Christi kada će se stvarati novo djelo. Kompozicija započinje na radionici 7. lipnja s onim malo mlađima, štićenicima doma Maslina, a sutradan se nastavlja s malo starijima u Domus Christi. — Održat će se i jedan zajednički nastup u prostoru Domus Christi gdje ćemo u glazbenom kreativnom izričaju udružiti mlađe i starije snage. Bit će to zanimljivo međugeneracijsko druženje koje spajaju note. U suradnji s kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život održat će se i glazbeno-glumačka radionica u Centru za rehabilitaciju Josipovac – dodaje MarkoS, te polako pristižemo na središnji dio festivala. Središnji koncert festivala Sentimento održat će se povodom svjetskog dana glazbe 20. lipnja u Kneževom dvoru, kada će tri priznata hrvatska tenora Max Hozić, Saša Jakelić i domaćin festivala Stijepo Gleđ Markos, izvesti najpoznatije tenorske arije svih vremena u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom Marije Ramljak, glazbene urednice Hrvatske radiotelevizije. MarkoS, domaćin, otkrio nam je još posebnih gostiju! — Poseban gost večeri je dvanaestogodišnji Frano Živković, gitaristički virtuoz kojeg je prepoznao najbolji svjetski akustični gitarist Tommy Emanuel s kojim Frano već nastupa na svjetskim turnejama. Na koncertu će kao gošća nastupiti i štićenica Centra za rehabilitaciju Josipovac, Selma Čizmo koja je tijekom prošlogodišnjeg održavanja glazbenih radionica na festivalu Sentimento pokazala najveći glazbeni talent i time dobila nagradu da kao najbolji vokal nastupi u pratnji orkestra – naglasio je MarkoS. Za kraj, on nam je u riječi uobličio sve ono što njega i njegove suradnike motivira i nadahnjuje.

Na ovogodišnjem Sentimentu note će spajati generacije!

Jedinstven festival u svijetu
– Sentimento želi pobuditi osjećaj za druge i zajedništvo namjesto da izaziva sažaljenje i zaborav. Svi mi možemo postati vrlo lako ranjivi, jer naša najveća ranjivost je u trenutku kada osjećamo da su nas svi zaboravili. Tad nas boli duša i patimo. Zato glazba ima tu radosnu snagu koja pokreće, svima daje posebno mjesto na crtovlju života, kao što je svaka nota u kompoziciji važna tako u glazbi svi postaju važni i svatko doprinosi na svoj način. Sretan sam što smo u Dubrovniku uspjeli stvoriti jedan ovakav festival u kojem osobe koje se ponekad nažalost nalaze na marginama društva postaju osobe koje otkrivaju svoje talente. Tako Sentimento postaje izvrsna platforma u kojoj oni kroz glazbene radionice stvaraju, razvijaju svoje sposobnosti i na poseban način obogaćuju društvo. Velika mi je radost što su mnogi poznati glazbenici prepoznali smjer u kojem idemo i žele biti dio Sentimenta. Posebno sam zahvalan Dubrovačkom simfonijskom orkestru koji je s nama od samog početka već četiri godine zaredom – ističe, a kaže i to kako se ljubav prema najranjivijima u njemu izgrađivala još od djetinjstva kada je već u sedmoj godini ostao bez oca koji je tragično stradao. Uz majku djetinjstvo je proveo s ujakom koji je slijep i bakom koja je dugo godina bila teško bolesna i nepokretna. U takvom okruženju, kaže, ’ s vremenom je počeo shvaćati da je ljubav darivanje sebe drugima.
– Tada to još nisam shvaćao, ali mi je s vremenom dragi Bog pokazao put koji je mojim ranama dao smisao – dodaje. Poseban segment Sentimenta jest humanitarni karakter. Naime, svi prihodi su namijenjeni za glazbenu rehabilitaciju najranjivijih skupina društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta Unison World. Prikupljeni novac omogućit će glazbenu rehabilitaciju bolesnima, umirućima i onima koji se osjećaju napušteni i zaboravljeni. U okviru projekta Unison World, profesionalna usluga glazbene rehabilitacije između ostalih ostvaruje se u Općoj bolnici Dubrovnik, na palijativnom odjelu i pedijatriji, udruzi Rina Mašera, domu za starije i nemoćne Domus Christi, te Centru za rehabilitaciju Josipovac, prilikom čega se glazba koristi kao rehabilitacijsko sredstvo kod socijalnih, emotivnih, kognitivnih i tjelesnih poteškoća s kojima se susreću ranjive skupine društva. Tako se Sentimento izgradio kao jedinstveni kulturnoumjetnički festival u svijetu za kojeg možemo samo reći kako mu se i ove godine jako veselimo!

MNJ

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist