Crna kronika

Na OTP-ovom bankomatu pronađen ‘skimmer’, građanima blokirane kartice

Bankomat kartice novac

Skimmer, uređaj kojeg lopovi postavljaju na bankomate kako bi nakon što vi obavite transakciju imali pristup vašem računu, postavljen je na jednom bankomatu OTP banke u Dubrovniku.

Iako smo kontaktirali i PU dubrovačko-neretvansku i središnjicu OTP Banke u Zadru, nismo dobili odgovor o kojem je točno bankomatu riječ. Ono što se sa sigurnošću može reći jest da su od ranog jutra Dubrovčani primali pozive iz OTP-ovog Kontakt centra s viješću da su zbog opasnosti od zloupotrebe njihove kartice blokirane.

– Zbog opravdane sumnje u pokušaj skimminga na bankomatu u Dubrovniku blokiran je manji broj kartica, koje će našim klijentima u najkraćem roku biti zamijenjene na trošak banke. Napominjemo da niti jedan klijent OTP banke neće biti oštećen. U skladu s propisanim pravilima, Kontakt centar je klijente obavijestio o događaju i blokadi kartice. O pokušaju skimminga na svom bankomatu banka je obavijestila sva nadležna državna tijela, ostale banke i kartične kuće kako bi se spriječila daljnja zlouporaba kartica i zaštitili korisnici kartica – rekli su nam u OTP Banci.

To, dakle, znači kako će sugrađani koji su primili poziv uskoro dobiti novu karticu i pin. Vrijedi stoga apelirati na pojačan oprez, točnije ukoliko primjetite ikakve čudne uređaje na bankomatima, nemojte ih koristiti već prijavite policiji.

Inače, postavljanje skimmera, naprave za čitanje magnetskog zapisa, česta je pojava na području Dubrovnika u vrijeme turističke sezone. Kroz proteklih nekoliko godina bilježi se više takvih slučajeva, najčešće stranih državljana. Na primjer, kod jednog od njih pronađen je skimmer, ali i laptop s kablovima za skimmer, više komada DVD-a i CD-a, memorijske kartice… Kod drugog su pak u vozilu pronađeni i skimmer i oprema za skimming.

Skimmer je također pronađen i kod dva strana državljanina (oba 27-godišnjaci), koje su na Stradunu u pokušaju ‘krađe’ uočili građani. Svi oni terećeni su za kazneno djelo računalnog krivotvorenja.

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist