Aktualno

Na Ombli počinje rat za pitku vodu

Na Ombli počinje rat za pitku vodu

Stanovnici Rijeke Dubrovačke zahtijevaju od premijera Zorana Milanovića da hitno odustane od ovog štetnog i po stanovnike opasnog projekta, prihvati ostavku HE Ombla te ispuni obećanja iz Plana 21 na osnovu kojeg je dobio povjerenje građna.

 
Poruka je to s tiskovne konferencije „Pet do podne za HE Ombla“ koju su na izvoru održali članovi građanske inicijative stanovnika ovog djela Grada.
– HEP-ova studija iz 2009. godine je puna neistina, na osnovu kojih je planiran ovaj projekt. Tamo se navodi da ovo područje nije ugroženo od potresa, a živimo na od potresa najugroženijem području Hrvatske i ovog djela Europe!? Nadalje se navodi da nema klizišta, a najveće klizište u Hrvatskoj se nalazi u gornjem dijelu ovog masiva, dugo je više od pola kilometra i upravo je uzrokovano djelovanjem podzemnih voda. HEP to sve ignorira, kao što ignorira i stanovnike Omble koji su od njih tražili izvješća koja su dostavili EBRD-u. Oni ih čuvaju od javnosti i kriju kao zmija noge. A javnost mora znati da je ovo suludi, financijski neisplativ i po stanovnike ovog kraja opasan projekt. Stoga poručujemo premijeru Zoranu Milanoviću da će, u slučaju bilo kakvog incidenta odgovarati. I to ne politički, već krivično i materijalno! – poručio je Marin Pavlović iz Komolca.
Pritom napominje kako je Kukuriku koalicija pregazila riječ danu građanima i obećanja iz predizbornog Plana 21 u kojem su bili protiv ovakvih, po građane opasnih projekata.
Još se nadaju kako će Vlada doći pameti, održati riječ i odustati od HE Ombla, jer smatraju kako ovdje nije riječ o investiciji, već novom zaduživanju građana Hrvatske. A ako se želi investirati u jug Hrvatske, poručuju Vladi kako bi bilo bolje povezati nas autocestom, što bi bila investicija koja bi se kroz porast turističkog prometa i dobiti, vrlo brzo i vratila.
 
Također podsjećaju kako je ovo područje najbogatije alternativnim izvorima energije, suncem i vjetrom pa je logičnije poticati investicije takve u projekte.
– Da ministrica Mirela Holy nije morala dati ostavku, ne bi se ni saznalo za rezultate revizije. Tražimo od Vlade da objavi mišljenja revizora, kao i pismo koje su dobili iz Bruxellesa o HE Ombla i prihvati ostavku HE Ombla, poručila je Katarina Matović iz Rožata.
Napominje kako će o šikaniranju i brutalnom zanemarivanju prava na pristup informacijama od strane Vlade RH izvijestiti i šefa delagacije Europske Unije u Hrvatskoj Paula Vandorena.
 
Zaključno je Pepo Piteša iz Prijevora iznio je stav kako ovdje nije u pitanju projekt koji će donijeti „malu“ količinu električne energije, već početak rata za vodu!
– HE Ombla se gradi zbog kontrole izvora pitke vode. Sutra HEP ide u privatne ruke, a čija će onda biti pitka voda sa izvora Omble!? – upozorava Piteša.
Ljubica Matović iz Rožata pak napominje kako ovaj projekt i te kako ima veze i sa golfom na Srđu i predviđenom apartmanizacijom te potrebama za vodom koje će iz tog projekta proizaći.
 
 

Prolaznici i stručnjaci
– Mi vjerujemo stručnjacima koji upozoravaju na štetnost i opasnosti za život stanovnika Rijeke Dubrovačke od strane ovog visoko rizičnog projekta. Prof. dr. sc. Ognjen Bonacci od 1999. godine upozorava o silnim rizicima ovog zahvata, rastu opasnosti od potresa, povećnju klizišta u Mokošici… Pritom mišljenje nije promjenio ni nakon 13 godina. Dr. Ivo Lučić pak upozorava na opasnosti za floru i faunu ovog područja. I to ne samo za šišmiše i čovječje ribice, već kompletan biljni i životinjski svijet. Ti stručnjaci već godinama unaprijeđuju svoja znanja, a političari su prolaznici koji u svom mandatu utječu na naše živote – poručila je Ljubica Matović, poručujući premijeru Milanoviću da djelima pokaže kako građani imaju pravo participirati u donošenju politički odluka, što inače stalno ističe. 

 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist