Aktualno

NA NOVOM POSLU Ne brinu vas radni zadaci, već kolege

NA NOVOM POSLU Ne brinu vas radni zadaci, već kolege

Na novom poslu nije se lako snaći, no je li veći izazov odnos s kolegama, šefovima ili nešto treće, portal MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1300 ispitanika.

Najveći izazov na novom poslu ispitanicima predstavlja odnos s kolegama (28 posto). Najteže im je steći njihovo povjerenje, a upravo to smatraju najvažnijim. Ispitanici također stječu dojam da ih stariji kolege ‘gledaju kao konkurenciju’ ili pak priznaju da sami imaju problema s niskim samopouzdanjem.

-Ponekad vam stariji kolege više šefuju od vlastitog šefa – komentira jedan od ispitanika.

Radni zadaci izazov su za 25 posto ispitanika. Novi zadaci potiču kreativnost i ulaganje u sebe, a ispitanici ih smatraju izazovnima jer potiču na samostalan rad te stjecanje povjerenja kolega i nadređenih.

Za 23 posto ispitanika najveći je izazov na novom poslu organizacija posla. Ispitanici pritom više ističu problem manjka organizacije unutar tvrtke: dugotrajne zadatke, fluidne prioritete i nerealne rokove, nego vlastitu sposobnost organizacije posla.
-Ne znam se tko pije, tko plaća i uvijek postoji kolektivna odgovornost. Nisu jasno postavljena pravila i ciljevi, vrludanje, kaos – opisuje jedan od ispitanika.
-Ili je previše ležerno, kao ‘lako ćemo’, ili je forsiranje kao da je trebalo biti jučer – dodaje drugi.

Odnos s nadređenima najveći je izazov za svega 17 posto ispitanika. Neki od njih pritom se žale na nizak nivo poslovne kulture, nekompetenciju nadređenih te njihovu nepristupačnost, kao i na nedostatak komunikacije.
-Bitna je dobra komunikacija i organizacija, ne samo s nadređenima, već i s kolegama“, smatra jedan ispitanik.

Nešto drugo kao najveći na novom poslu istaknulo je 7 posto ispitanika. Njima su najveći izazov predstavljali: niska plaća, radna klima, slaba razina informatičkog znanja unutar tvrtke, mogućnost napredovanja, ali i jezična barijera, radno vrijeme, snalažljivost u svim situacijama te pamćenje imena svih kolega.
-Radim isti posao na istom radnom mjestu već 20 godina. Na novom poslu, vjerojatno bi mi sve navedeno bilo izazov – zaključuje jedan od ispitanika.

Pročitajte još

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist