Grad

FOTO / VIDEO Na Gorici Dubrovčani ispraćaju svoga Parca

FOTO / VIDEO Na Gorici Dubrovčani ispraćaju svoga Parca

Tradicionalnom svečanošću i prigodnim programom Dubrovnik je i ove godine, 1046. put, počastio svog parca Sv. Vlaha.

Jutros, u osam sati ispred Crkve svetoga Vlaha okupili su se barjaci i krenuli za Goricu, a ispratila ih je Gradska glazba Dubrovnik… Povratkom na Stradun u podne završava Festa, nakon dugo godina jedna od najkraćih – trajala je te tri dana! Danas je pak svečano misno slavlje održao Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić.

– Lijepo je danas naći se pred ovom zavjetnom crkvom svetoga Vlaha u ovako odličnom i lijepom društvu, počevši od festanjula i barjaktara koji čine ukras ove svečanosti, do svećenika, župnika… Sve vas od srca pozdravljam, vas, štovatelje svetoga Vlaha – pozdravio je okupljene Puljić.

– Povjerenje u Parca staro je preko tisuću godina i vezano za onu pobožnu legendu iz 10. stoljeća kada je biskup starac upozorio svećenika Stojka o namjerama Mlećana. Dubrovčani su prepoznali u oslobođenju osobitu milost svetoga Vlaha i odredili ga kao svoga trajnoga Parca. Blagdan svetoga Vlaha stoljećima je tako imao posebno mjesto u dubrovačkom državnom kalendaru a kipovi, slike, crkve i samostani dizali su se diljem Republike u čast biskupu i Parcu, pa tako i ova zavjetna crkva na Gorici, pred kojom završava slavlje prije samog spuštanja zastave. Drago mi je podsjetiti kako sam prije sedam godina blagoslovio ovu zavjetnu crkvu, obnovljenu, koja je od davnina bila zavjetna zadudžbina pomoraca i putnika. Iako nisam bio niti pomorac, niti kapetan, rado sam u godinama svoje službe kao susjed dolazio ovdje na Goricu i gledao prema pučini kako bi dokučio okolna mjesta. Odavde sam znao zazvati Božji blagoslov, zaštitu Parca i drage mi Biskupije te njenih žitelja što i ovoj svečanoj prigodi rado činim i milosti svetoga Vlaha sve vas ovdje preporučam – istaknuo je Puljić te se u ovoj prigodi osvrnuo i na Dan živta, koji se također danas slavi.

– Godine 1996. hrvatski su biskupi odlučili jedan dan posvetiti temi života te odredili da upravo bude prva nedjelja u veljači. Ovim slavljem posebnoga dana Crkva želi posjetiti da je čovjekov život i u krizi i u opasnosti a naše okruženje pomalo se pretvara u okruženje kulture smrti. Život je Božji dar, zbog toga štovatelji svetoga Vlaha promiču kulturu života – rekao je Puljić spomenuvši se stihova ‘Čuj sveti Vlaho…’ i ističući kako je sveti Vlaho sveprisutan, kako pazi na svakog građanina grada, pozdravlja i opominje.

– Sveti Vlaho ušao je pod kožu svojih štovatelja i postao milim savjetnikom i onima koji se odgojem bave, zemlju obrađuju, po moru plove, vode narodnu politiku. Svima je blizak i drag jer njihov je Parac, a njegovi kipovi doimlju se kao kompas, domobran i zaštita. Grad kamena i svjetlosti, premda je bio pod različitim utjecajima i vjetrovima, potresima i ratovima, bio je i ostao trajno stamen i čvrst. Nad njime nije bdio duh oružja, već misao i duh slobode – rekao je mons. Puljić, dodavši kako je upravo zato Festa svetoga Vlaha ‘memorija stoljeća’.

 

Još večeras, na ovaj lijepi dan, održat će se u 19 i 30 promocija knjige Dubravka Kovačevića ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli u Dvorani pape Ivana Pavla II, čime je na najljepši mogući način zaokružena Festa.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist