Zanimljivosti

Na današnji dan rođen je Ivo Vojnović

Na današnji dan rođen je Ivo Vojnović
Gradoplov - Ivo Vojnović

Na današnji dan, 9. listopada 1857. u Dubrovniku je rođen književnik Ivo Vojnović, najistaknutiji dramski pisac moderne.

Lirik, pripovjedač i dramatičar, danas najviše živ po svojoj ‘Dubrovačkoj trilogiji’, najpoznatiji je dubrovački pisac u našoj modernoj književnosti, zapisat će Sebastijan Vukosavić u svom Gradoplovu.

A vi, dragi čitatelji, svakako ne propustite večeras obilježiti Vojnovićev rođendan I to na vrlo poseban način.

Na današnji dan rođen je Ivo Vojnović

Naime, Dubrovačke knjižnice organiziraju prigodan program povodom 160. obljetnice rođenja Iva Vojnovića, jedanog od najistaknutijih dramskih pisaca moderne, često nazivanim i posljednjim velikim dubrovačkim piscem. Predavanje o nekim manje poznatim aspektima Vojnovićeve korespondencije održat će dr. sc. Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest u ponedjeljak, 9. listopada, u 18:30 sati u Znanstvenoj knjižnici. Ulomke iz pisama čitat će Sebastijan Vukosavić, a bit će postavljena i izložba fotografija i pisama Emki Krstelj iz korespondencije Iva Vojnovića koja se čuvaju u Znanstvenoj knjižnici.

Predavanje će biti podijeljeno u nekoliko tematskih cjelina kroz koje će se, uz izbor nekoliko zanimljivih epizoda iz života pronađenih u korespondenciji, razmatrati osobne sklonosti i djelovanje tog istaknutog hrvatskog književnika o 160. godišnjici njegova rođenja, na osnovu njegova literarnog opusa i rukopisne ostavštine pohranjene u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku te Hrvatskom državnom arhivu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist