Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Prije 600 godina u Dubrovačkoj Republici ukinuto ropstvo

NA DANAŠNJI DAN Prije 600 godina u Dubrovačkoj Republici ukinuto ropstvo

Dubrovačka Republika je na današnji dan, 27. siječnja, daleke 1416. godine zabranila trgovinu robljem na svom području.

Šesto godina prošlo je od te plemenite odluke koja i dan danas služi na ponos Dubrovčanima, te dokazuje kako je ova mala država bila naprednija i od puno većih sila tog vremena, barem što se tiče ljudskih prava. Po Europi se ropstvo provodilo sve do 19. stoljeća. Odluka o zabrani trgovine robljem našla se i u dijelu dubrovačkog Statuta koji govori o pomorskom dobru, u kojem je pisalo da se svatko na brodu smatra slobodnom osobnom.

Zanimljivo je dodati i to kako je 600-ta obljetnica obilježena na trećoj, ujedno i posljednjoj tribini ususret Festi, na kojoj je glavna tema bila obnova Crkve svetog Vlaha. Tada je rektor Parčeve crkve don Toma Lučić istaknuo kako je ova godina, osim 1700. obljetnice mučeničke smrti svetog Vlaha, važna upravo i zbog ukidanja ropstva.

Nažalost, sluha za 600 godina od ukidanja ropstva nisu imali gradski oci, pa je ova velika obljetnica prošla ‘utiho’ što se tiče Grada Dubrovnika, te  će ovaj važan događaj proći ‘lišo’, bez ikakvog programa oblježavanja ili kakve večeri posvećene ovoj temi.

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist