Aktualno

NA DANAŠNJI DAN Deseta obljetnica smrti pape Ivana Pavla II.

NA DANAŠNJI DAN Deseta obljetnica smrti pape Ivana Pavla II.

Na današnji dan 2005. godine u 21 sat i 37 minuta umro je papa bl. Ivan Pavao II., u svom stanu u Vatikanu.

Ovaj blaženik bio je omiljen diljem svijeta, a mnogi vjernici i danas se prisjećaju njegovih toplih riječi. Posebnu ljubav Papa je gajio prema Dubrovniku. U našem gradu je bio 6. lipnja 2003. godine, a upravo na desetu obljetnicu njegova posjeta u Gružu je otkriven spomenik tom počasnom građaninu Grada Dubrovnika.

Posljednje papine riječi bile su na poljskom jeziku i navodno su glasile: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca”. (Dozvolite mi otići u Očev dom). Nekoliko dana prije papa je primio bolesničko pomazanje od svog prijatelja i tajnika Poljaka Stanisława Dziwisza (danas kardinal nadbiskup Krakowa).

Dok je papa umirao, deseci tisuća ljudi okupili su se na Trgu sv. Petra u Rimu. Papa je ostavio pisanu oporuku, u kojoj je izričito tražio da ne bude pokopan u sargofagu, nego jednostavno u zemlju. Želja mu je ispunjena i pokopan je ispod crkve sv. Petra.

Na papinom sprovodu okupio se najveći broj stranih državnika u povijesti (više nego na ranijim sprovodima Tita i Churchilla). Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine. Njegov lijes izvađen je i stavljen u jedan od oltara crkve sv. Petra u Vatikanu, kako bi se vjernicima olakšalo njegovo štovanje.

Pročitajte još

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist