Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN Cepelin preletio Dubrovnik

NA DANAŠNJI DAN Cepelin preletio Dubrovnik

Na današnji dan prije točno 86 godina preko dubrovačkog neba prvi i posljednji put preletio je zeppelin, zračni brod osobito popularan u putničkom prometu početkom XX. stoljeća.

Svjedok tog događaja bio je i Antun Zago koji je bio na brodu „Calgaric“ usidrenom ispred staroga gradskog Porta te je, vidjevši zračni brod, zabilježio da je ‘putnički zeppelin tiho, uz rad samo jednog pogonskog motora, preletio Grad’. Povijesni arhiv u Sponzi ima podatak da je brod doplovio iz smjera jugoistoka te nakon kraćeg lebdenja iznad Grada krenuo dalje iznad obalne crte. Bila je to u ono doba prvoklasna atrakcija za grad u kojem je organizirani turizam još bio ‘u povojima’.

S 41 članom posade i 25 putnika cepelin LZ-127 je na putu iz Friedrichshafena u Egipat s Bodenskog jezera poletio 25. ožujka, potom preletio Basel i dolinu Rhone prema Marseilleu pa preko Korzike, Rima, Napulja, Caprija, Krete, Cipra, Tel Aviva, Jeruzalema i Mrtvog mora stigao u Kairo. Na povratku je letio preko Egejskog mora i Atene, Dubrovnika i Zagreba prema Beču i Friedrichshafenu, gdje je stigao nakon četiri dana i ukupno osam tisuća kilometara.

Među putnicima je bio i predsjednik njemačkog Reichstaga Paul Loebe, i pripadnici ondašnjeg plemstva koji su imali neopisivi užitak u letu, unatoč ogromnom riziku putovanja zračnim brodom punjenim lako zapaljivim vodikom.

 

Izvor: FB grupa Dubrovačka republika
Foto: Fotomontaža, fotografija stvarnog preleta ne postoji

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist