Crna kronika

MUP UPOZORAVA Oprez sa spaljivanjem otpada na otvorenom!

MUP UPOZORAVA Oprez sa spaljivanjem otpada na otvorenom!

Zbog učestalih slučajeva požara na otvorenom koji u posljednje vrijeme nastaju uslijed spaljivanja korova kada dolazi do nekontroliranog širenja vatre, iz PU dubrovačko-neretvanske pozivaju građane na dodatan oprez.

Podsjećaju kako su građani u slučaju spaljivanja dužni poduzeti slijedeće mjere zaštite od požara:
– uputiti prethodnu obavijest nadležnoj vatrogasnoj postrojbi općine ili grada
– obavljati spaljivanje suhog raslinja tokom dana i po mirnom vremenu
– tvari koje se spaljuju pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, šuma, javnih cesta, voćnjaka, vinograda, stambenih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti
– oko mjesta paljenja očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra
– uz mjesto loženja osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, grablje, voda i dr)
– nakon spaljivanja mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Iz PU dubrovačko-neretvanske izdvajaju dva slučaja nekontroliranog širenja požara od kojih se jadan dogodio 13. travnja u Blatu na Korčuli, kada je prilikom spaljivanja korova u masliniku došlo do nekontroliranog širenja požara na neuređeno poljoprivredno zemljište zaraslo korovom i suhom travom. Požar je ugašen intervencijom vatrogasaca, a 73-godišnjak koji je obavljao paljenje prekršajno je sankcioniran sukladno Zakonu o zaštiti od požara.

U drugom slučaju koji se dogodio 8. travnja, došlo je do nekontroliranog širenja požara kada je 61-godišnjakinja, u blizini mjesta Mlinište u općini Zažablje, spaljivala biljni otpad u blizini stare kuće nakon čega se požar proširio na nisko raslinje i borovu šumu. Vatra je ugašena intervencijom vatrogasaca sa 26 djelatnika, 7 vozila i kanaderom, a opožareno je 7,8 ha površine te je pričinjena veća materijalna šteta.

Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo dovođenja u opasnosti života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom policija je protiv 61-godišnjakinje podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist