Aktualno

Munitić: Naša formula je 5+5+5

Munitić: Naša formula je 5+5+5

Godina 2012. mogla bi biti vrlo značajna za Hotele Maestral. 

Sredinom veljače Agencija za upravljanje državnom imovinom AUDIO donijela je odluku o pokretanju postupka privatizacije, a početkom ožujka objavila i javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica Hotela Maestral provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda.

Riječ je o ukupno 351 987 dionica, što čini 68,25% udjela u temeljnom kapitalu. Podsjetimo, treći je ovo postupak privatizacije ovog jedinog dubrovačkog hotela u državnom vlasništvu. Prva dva pokušaja, 2005. i 2006. godine, bila su neuspješna, prije svega zbog protivljenja sindikata. No, čini se kako ovaj put sindikat vjeruje u dobar scenarij.

– U prva dva procesa privatizacije objavljeni natječaji bili su po strukturi sastavljeni na čudan način, jer je u njima ostavljena mogućnost prenamjene djelatnosti i brze prodaje pojedinog hotela, a bez sigurnosti i jamstava za radnike. Oba pokušaja zaustavio je sindikat koji je u Hotelima Maestral jak i složan – podsjeća na povijest član sindikalnog povjerenstva Matko Munitić, ističući značajnu ulogu gradonačelnika Andra Vlahušića koji je stao na stranu radnika.
 
– Od te privatizacije se odustalo i nadamo se kako se sada neće ponoviti isti scenarij. Ovo je novi početak. Mi smo posljednja neprivatizirana hotelska grupacija i sigurni smo da će proces biti transparentan – tvrdi Munitić.

Privatizacija Hotela Maestrali trenutno je u fazi određivanja interesa kupaca, time i tržišne vrijednosti hotela.

– Sindikat već osam godina ima čvrsti stav o privatizaciji i budućem vlasniku, tko god to bio. Preko svojih predstavnika smo u stalnom kontaktu s agencijom AUDIO i oni su upoznati s našim zahtjevima – objašnjava Miunitić, opisujući zahtjeve jednostavnom formulom “5+5+5”.

– Očekujemo da novi vlasnik ostvari pet godina ulaganja, pet godina neprodavanja i pet godina zadržavanja zatečenog broja radnika. To je osigurač, dovoljno ozbiljan rok kako bi se vidjelo da budući vlasnik misli ozbiljno. Naravno, tražit ćemo i da se ne mijenja osnovna djelatnost, turizam i hotelijerstvo – ističe Munitić.

Munitić govori kako se ne može zanemariti ni činjenica kako je riječ i o velikom zemljištu, gotovo pola Lapada, naravno velike vrijednosti. Sadašnja infrastruktura je u dosta lošem stanju tako da će biti nužna obnova, ali i nadogradnja.

– Nama odgovara da novi vlasnik širenjem i nadogradnjom otvori više radnih mjesta. Sindikat nije protiv privatizacije, dapače. Ali ona mora biti izvedena na pravi, konstruktivan način koji bi osigurao sigurnu budućnost za otprilike 170 zaposlenih i njihove obitelji – jasan je u stavu Munitić.
– Vjerujemo da su i u državi došla bolja vremena i da više nećemo biti svjedoci sumnjivih malverzacija i privatizacija – zaključuje Matko Munitić, član sindikalnog povjerenstva Hotela Maestral.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist