Grad

MUKE ŽITELJA BATALE Grad ne priznaje svoju ‘polovicu’, uklanjanje stabala iz džepova stanara?!

MUKE ŽITELJA BATALE Grad ne priznaje svoju 'polovicu', uklanjanje stabala iz džepova stanara?!

Muke stanara na adresi Od Batale 17 neće tako lako čini se doći kraju. Naime, ciklona Rea koja je početkom ožujka poharala jug Hrvatske uzrokovala je velike štete diljem grada, a uz poplavljene objekte, mjestimično oštećene prometnice šteta je napravljena i na zelenilu.

Iza zgrade na spomenutoj adresi pala su tako tri čempresa, dok su četvrtog oborili vatrogasci jer je zbog nagiba predstavljao opasnost, a iako je stanarima tada poručeno kako će stabla ukloniti nadležne gradske službe, s tom problematikom svi se tjednima igraju ‘vruće patate’.

Podsjetimo, prije dva tjedna jedan od tamošnjih stanara Zdravko Baraba potužio nam se kako im je prvo rečeno da će stabla odnijeti Vrtlar, no iz te tvrtke su ih brzo prebacili na gradski komunalni odjel, odakle su ih pak ‘otpravili’ uz poruku kako neće ništa napraviti jer su stabla na zemljištu zgrade.

Ono što je sporno u cijelom slučaju je činjenica da stabla nisu u cijelosti na zemljištu zgrade već su položena preko vatrogasnog puta i nalaze se pola na zemljištu zgrade, a pola na javnoj površini. Na naš službeni upit iz Grada Dubrovnika su nam nakon zaključenja prvog teksta poručili kako je odgovornost na Domoupravi, prevedeno – na stanarima.

‘Grad Dubrovnik izdao je nalog Dubrovačkim vatrogascima za pilanje navedenih stabala na Batali zbog neposredne opasnosti od rušenja uslijed jake bure. Čempresi se nalaze na čestici zemlje koja spada u suvlasnički dio zgrade i slijedom toga ispilano stablo dužna je ukloniti Domouprava Dubrovnik koja se brine o održavanju zgrada i okoliša istih’, stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

Zdravko Baraba ovakvim stavom je ogorčen.

-Ako to ide na Domoupravu to znači da ne priznaju da su čempresi pali i na njihovo i da sve treba raditi iz sredstava zgrade. Domouprava nema svoja sredstva, oni se financiraju iz našeg novca – rekao nam je Zdravko Baraba.

-Mi štedimo za energetski certifikat i nedavno smo ‘podignuli’ Domoupravu s obveze od 84 kune, na 140 kuna tako da možemo ići u taj projekt energetske obnove za cijelu zgradu – kaže on te ističe kako Domouprava uklanjanje ne može napraviti bez suglasnosti svih stanara.

– Mi nećemo dati suglasnost i što se nas tiče neka onda ostanu tu dovijeka – odlučan je on.

Podsjetimo, ovo nije jedina hortikulturna stvar s kojom su stanare Batale nasamarili.

Naime, na zemljištu u vlasništvu Grada iza njihove zgrade stoji gomila posjećenih palminih grana, koje su po nalogu Dinka Mirića tu odložili sami stanari. Sve u sklopu uređenja Batale, odnosno predizbornih radova još 2013. godine.

– Tadašnji pročelnik Dinko Mirić bio je sastanku sa svim predstavnicima zgrada, kada su htjeli cijelu Batalu urediti. Rekli su nam da mi uredimo okoliš oko svojih zgrada te da granje stavimo tu, na gradsko vlasništvo s druge strane požarnog puta te da će oni doći s kamionima i sve odnijeti. Ovo stoji ovdje već dvije godine, i nikoga nije briga za to – ogorčen je Zdravko Baraba.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist