Grad

MUKE PO SRĐU Vlasnik tvrdi: Nitko nije tražio izmještanje repetitora!

MUKE PO SRĐU Vlasnik tvrdi: Nitko nije tražio izmještanje repetitora!

Odašiljač na Srđu trn je u oku tvrtki Razvoj golf, odnosno investitorima projekta golfa koji ga žarko žele izmjestiti s tvrđave Imperijal. No, o tim svojim željama još uvijek nisu upoznali vlasnika objekta – državnu tvrtku Odašiljači i veze.

Naime, sredinom rujna prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić je na sastanku s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem i zamjenikom ministra gospodarstva Alenom Leverićem istaknuo nužnost izmještanja odašiljača iz prostora tvrđave Imperijal na Srđu. Zamjeniku ministra tada je predloženo da bi bilo potrebno odašiljač izmjestiti u neposrednu blizinu uz primjereno obeštećenje tvrtke Odašiljači i veze, za što su investitori zatražili pomoć ministarstava kulture te pomorstva, prometa i veza.

No, Odašiljači i veze ističu kako im se do sada nitko nije obratio sa zahtjevom oko izmještanja objekta na Srđu – ni Razvoj golf niti predstavnici nadležnih državnih tijela. Izmještanje nije spomenuto ni na sastanku koji je održan u siječnju ove godine.

Želje ili stvarnost?

– Trgovačko društvo Odašiljači i veze d.o.o. (OiV) su na sastanku u siječnju ove godine od tvrtke Razvoj golf d.o.o. informirani o namjeri rekonstrukcije tvrđave Imperijal na Srđu, na kojem su nam načelno predstavili planirane aktivnosti oko realizacije cijelog projekta. Do sada nam se nitko nije obratio sa zahtjevom po pitanju izmještanja našeg objekta, kako Razvoj golf d.o.o., tako niti predstavnici nadležnih državnih tijela, niti je o tome bilo riječi na održanom sastanku – ističu iz OiV-a na upit DuLista.
No, ovo nije prvi put da Razvoj golf kroji sudbinu repetitora bez znanja vlasnika. Podsjetimo, Tigran Vržina, direktor sektora inženjeringa u tvrtci Odašiljači i veze, nemalo se iznenadio u siječnju 2013. godine kada je održana rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za projekt golfa na Srđu.
Tada je postavio pitanje o sudbini odašiljača, koji je čudnovato nestao iz vizualizacije tvrtke Razvoj golf, investitora projekta na Srđu.
Prezenteri studije tada su mu rekli kako nemaju odgovor na pitanje gdje je nestao odašiljač, te da u njihovom idejnom rješenju odašiljač stoji tamo gdje je i danas. Potom se za riječ javio prokurist Razvoj golfa Ivan Kusalić koji je Vržini odgovorio kako odašiljača na Srđu nema ni u vizualizaciji niti u studiji budući da su iz razgovora s konzervatorima došli do zaključka kako je taj objekt nespojiv s tvrđavom Imperial i zato je uklonjen (!?).
Odašiljači i veze uputili su potom i pisane primjedbe županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša vezano za odašiljački objekt na Srđu.
– Predstavnici investitora po pitanju eventualnog uklanjanja antenskog stupa i kuće u kojoj se nalazi pogon odašiljača nisu uopće kontaktirali vlasnika – tvrtku Odašiljači i veze, koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Ukoliko investitor planira ukloniti odašiljački objekt onda bi navedeno trebalo biti obrađeno u Studiji, jer uklanjanje jednog takvog objekta sa Srđa svakako bi imalo utjecaja na lokalnu i širu zajednicu, a u predstavljenoj Studiji takav utjecaj nije niti spomenut – naveli su 2013. u dopisu iz OiV-a, napominjući kako se antenski stup nalazi na najpovoljnijoj lokaciji za pružanje usluga elektroničkih komunikacija za cijelu dubrovačku regiju.

Financijski i tehnički zahtjevan posao

– Bilo kakvo izmještanje dovelo bi do pružanja znatno lošije usluge, prvenstveno u emitiranju TV signala, kako za sam grad Dubrovnik, tako i za cijelu dubrovačku regiju, posebice obzirom na smetnje u TV signalu koje uzrokuju talijanski TV odašiljači – napisali su tada iz OiV-a, dodavši kako bi eventualno izmještanje odašiljačkog objekta iziskivalo znatna financijska sredstva, kao i znatne tehnološko-tehničke napore u iznalaženju odgovarajuće zamjenske lokacije, ili više njih.
Budući da golferi očito ne odustaju od izmještanja odašiljačkog objekta, OiV smo upitali postoji li uopće mogućnost izmještanja objekta, te koje bi sve radnje trebale prethoditi tome.
– Na postojećoj lokaciji objekt Srđ je bitan za pokrivanje radijskim i televizijskim signalima, te signalima pokretnih i drugih komunikacija ne samo grada Dubrovnika, već i velikog dijela županije. Svi radijski i televizijski odašiljači su smješteni na Srđu, kako oni OiV-ovi, tako i radijski odašiljači drugih komercijalnih nakladnika. Postojeća lokacija je idealna i niz drugih objekata u mreži ovisi o toj lokaciji. Kod eventualnog premještanja, osim zamjenske lokacije bio bi potreban i niz drugih zahvata na drugim objektima u mreži, te vjerojatno i nekoliko manjih objekata za popunjavanje područja koje bi ostalo nepokriveno u odnosu na pokrivanje koje sada postoji sa Srđa, s napomenom da bi sve ove promjene imale značajan utjecaj na prijam televizijskih i radijskih programa kod velikog broja građana Dubrovnika i šire okolice. Eventualno premještanje objekta Srđ je stoga vrlo zahtjevan projekt, koji bi osim financijskog i tehničkog aspekta trebao obuhvatiti koordinaciju svih službi koje koriste taj objekt, a osobito je važno osigurati kontinuirano odašiljanje radijskih i televizijskih programa te o svim promjenama informirati građane kako bi pravovremeno mogli prilagoditi prijam signala novim uvjetima – zaključili su iz Odašiljača i veza.
Budući da golferi u ovom pothvatu traže pomoć nadležnih ministarstva ostaje upitna sudbina objekta na Srđu, ali i kvalitete emitiranja prvenstveno TV signala na dubrovačkom području.
Tko zna, možda osim premještanja objekta nekome padne na pamet kamufliranje antenskog stupa. U recimo gigantsku golf palicu?!

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist