DuList IN

Muči li vas nesanica?

Muči li vas nesanica?

Koga muči nesanica neka noćas niti ne pokušava zaspati, reći će vam astrolozi.

Razlog je večerašnji  svibanjski "Super Mjesec" koji će biti 14 posto veći i 30 posto svjetliji od svih drugih punih mjeseca ove godine. Znanstveni izraz za taj fenomen je "Mjesec u perigeju", a to je točka na putanji u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

Prema narodnim vjerovanjima sve vrste čudnovatih stvari događaju se pod svjetlom punog Mjeseca ali većina modernih studija ne pokazuje povezanost između faze Mjeseca i pojava kriminala, bolesti ili ludog ljudskog ponašanja, ali i nesanica.

Najave ove spektakularne nebeske pojave izazvale su nagađanja o mogućim prirodnim katastrofama, no znanstvenici upozoravaju da nema razloga za paniku. Doduše, doći će do porasta i smanjenja plime i oseke, jer će Mjesec djelovati silom privlačenja većom za 42 posto u odnosu na trenutak kada opet bude u udaljenom položaju. Supermjesec će navodno biti najveći kod izlaska i zalaska, odnosno kako se bude približavao horizontu.
 
Samoubojstva, prometne nesreće, svađe, nesanice, samo su neke od posljedica koje nastaju uslijed punog Mjeseca, tvrde pojedini astrolozi. Liječnici, pak, kažu da pun Mjesec utječe samo na psihički nestabilne osobe koji nervozu i depresiju nerijetko opravdavaju silama nebeskih tijela.

Zapravo je prava znanstvena istina da je Mjesec manje utjecajan nego što se u narodu vjeruje, a na Vama je da večeras vidite je li tome doista tako. Stoga uživajte u spektakularnom pogledu! 

Foto: www.shuterstock.com

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist

STARA ŠKOLA KREKA Marin Ivanović Stoka ponovno dolazi ispričati svoju priču

Dulist