Hrvatska

Mrsić u Župi dubrovačkoj: Mirovine neće kasniti, a božićnica nije predizborni poklon!

Mrsić u Župi dubrovačkoj: Mirovine neće kasniti, a božićnica nije predizborni poklon!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u četvrtak u Župi dubrovačkoj kako isplata božićnica umirovljenicima iz sredstava Umirovljeničkog fonda nije predizborni poklon te odbacio kritike po kojima Vlada nema pravo raspolagati s tim novcem.
Odgovarajući na novinarska pitanja Mrsić je istaknuo kako će božićnicu dobiti svi umirovljenici, pa čak i oni s visokim mirovinama, a na kritike Bloka umirovljenici zajedno iz kojeg poručuju kako Vlada nema pravo raspolaganja tim novcem, ministar odgovara kako rok u kojem se mogu isplatiti eventualni zaostaci i dugovanja ističe 18. prosinca.
”Nasljednici se nisu javili do sada i taj rok ističe 18. prosinca i prema zakonu više nemaju pravo na ta sredstva. Sredstva bi se vratila u proračun, ali smatramo kako ih treba vratiti umirovljenicima. Državi ta sredstva neće puno pomoći, a umirovljenici će imati bolji i ljepši Božić”, rekao je Mrsić.
Mrsić je ponovio kako je inicijativa potekla od HSU-a, te istaknuo kako je u Umirovljeničkom fondu ostalo nešto više od 190 milijuna kuna.
”Za ovu isplatu neće biti novog zaduživanja i povećanja deficita. Sredstva se nisu mogla prije isplatiti zbog zakonskog roka za isplatu”, rekao je Mrsić te istaknuo kako će svi umirovljenici dobiti jednokratnu isplatu prije Božića.
”Izračuni su u tijeku, izmjenom Zakona o umirovljeničkom fondu stvaraju se preduvjeti da Vlada donese odluku”, rekao je Mrsić te zaključio kako s ovom isplatom neće biti pogođen mirovinski sustav te kako će se mirovine isplaćivati na vrijeme.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović