Hrvatska

Mrsić: Prosječna mirovina bi mogla narasti na skoro devet tisuća kuna

Mrsić: Prosječna mirovina bi mogla narasti na skoro devet tisuća kuna

Hrvatski mirovinski sustav je održiv i isplata mirovina, unatoč katastrofičnim predviđanjima, nije upitna. Poručio je to ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na okruglom stolu o mirovinskom sustavu u Hrvatskoj, koji je održan u HAZU-u.

Projekcije koje su radili u Mrsićevu ministarstvu, u suradnji s neovisnim stručnjacima, pokazuju da bi prosječna mirovina za osiguranika sa 65 godina starosti i 40 godina radnog staža 2027. godine trebala iznositi 5.119 kuna, od čega se 4.760 kuna odnosi na mirovinu iz prvog stupa. Cilj je i da 2040. ukupna prosječna mirovina poraste na 8.963 kune, od čega se 7.467 kuna odnosi na prvi stup piše Jutarnji.hr

Te su kalkulacije sastavni dio Izvješća o starenju stanovništva do 2060. godine (Ageing Report), koji Hrvatska, kao i ostale članice, šalje u Bruxelles, a koji bi trebao biti objavljen u svibnju. Ovdje valja naglasiti kako održivost hrvatskog mirovinskog sustava, s obzirom na negativne demografske trendove i lošu ekonomsku situaciju, dolazi uz uvjet provedbe daljnjih reformi, kako u mirovinskom sustavu, tako i u gospodarstvu u cjelini. U budućnosti ćemo, primjerice, više i dulje morati raditi, kao što ćemo se više morati oslanjati i na mirovine iz drugog i trećeg stupa. Dosta će toga, tvrde stručnjaci, ovisiti i o brzini oporavka gospodarstva i dinamici ubrzanja ekonomskog razvoja.

Posebna je, pak, priča demografija. Prema izračunima demografa Ivana Cipina, Hrvatska ce 2050. imati izmedju 3,1 i 3,9 milijuna stanovnika, a najvjerojatnije 3,6 milijuna. Hrvatsko stanovništvo, upozorio je Cipin, stari i oko 2050. imat ćemo gotovo polovicu stanovnika koje ce biti starije od 50 godina. Stoga je, istice Cipin, nužno pomlađivanje stanovništva imigrantima.

I Mrsić upozorava da će se Hrvatska, zbog nepovoljnih demografskih trendova, između 2025. i 2030. suočiti s manjkom radne snage, koju će morati uvoziti. Kako demografska politika i mirovinska reforma prelaze mandat jedne Vlade, Mrsić je i oporbu pozvao da podrži osnovne smjernice u tim politikama.

“Nadam se da ćemo postici konsenzus oko mirovinskog sustava i demografske politike jer to nisu pitanja koja se tiču samo jedne Vlade”, porucio je Mrsić u izjavi za novinare.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist