Crna kronika

MPPI: Potraga se nastavlja, mediji ne objavljujte špekulacije!

MPPI: Potraga se nastavlja, mediji ne objavljujte špekulacije!

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Lučka kapetanija Dubrovnik nastavljaju koordiniranu pomorsku potragu za preostalo troje nestalih sudionika pomorske nesreće u Koločepskom kanalu, javljaju u petak iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture te apeliraju na uredništva medijskih kuća da ne objavljuju špekulacije već službene podatke.
Kako navode u priopćenju, u potrazi koja se odvija na širem području Koločepskog kanala trenutno je angažirano što službenih, što privatnih 15 plovila, među kojima i dva podmorska vozila opremljena optičkim uređajima visoke razlučljivosti i sonarima, kao i helikopter te ronilačka jedinica Specijalne policije.
MPPI je u priopćenju apeliralo na ”uredništva medijskih kuća da se u okviru informiranja javnosti o tijeku potražno – spasilačke akcije komuniciraju isključivo službeno priopćeni podatci, bez spekuliranja o tijeku akcije i eventualnim nalazima u okviru iste, a prvenstveno iz obzira prema obiteljima i bližnjima preostale tri nestale osobe za kojima se intenzivno traga od utorka navečer”.
Prema neslužbenim saznanjima, razlog takvom apelu nalazi se u činjenici da su pojedini mediji u četvrtak navečer netočno izvijestili o pronalasku pete unesreće osobe.
Naime, Policija je dobila dojavu o plutajućem objektu, no nakon provjere ispostavilo se kako nije riječ s nečim povezanim s ovom nesrećom.
Inače, u nesreći koja se dogodila u utorak navečer kada je službeno vozilo Lučke kapetanije ”Danče” prilikom obavljanja usluge hitnog medicinskog prijevoza udarilo u gumenjak od sedam metara na kojem se nalazilo devet osoba dvije osobe su poginule na mjestu, a dvije su pronađene u srijedu i četvrtak, a još se tri osobe vode kao nestale. Dvije osobe su preživjele.
Stradali su Alen Perišić iz Dubrovnika i Jele Kobaš iz Velike Gorice, dok su preživjeli Viktor Markota iz Rogotina te Velimir Šetka iz Kule Norinske. Među nestalima se još vodi Daniel Kobaš, sin poginule Jele. Svi unesrećeni povezani su s restoranom Bowa na Šipanu, koji je u srijedu trebao biti otvoren za ovu turističku sezonu.
Zbog teške pomorske nesreće sućut obiteljima stradalih i unesrećenih izrazili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a Vladina povjerenica za Dubrovnik Nada Medović proglasila je za petak dan žalosti u Dubrovniku.
Potragu i dalje otežavaju nepovoljni vremenski uvjeti i jak vjetar.

Pročitajte još

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist

Vozio pijan i bez važeće vozačke dozvole

Dulist