Zanimljivosti

Motivi pisanica na glini

Motivi pisanica na glini

Ususret Uskrsu, Dubrovački su muzeji u žitnici Rupe organizirali već tradicionalne pedagoško-edukativne radionice, ove godine na temu Primjena tradicionalnih motiva pisanica na glini.

Od ponedjeljka do petka održane su tri radionice pod vodstvom restauratorice – keramičarke Anamarije Bezek i kustosice Lane Milošević Đerek i uz suradnju kolega kustosa Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja. Na radionicama su sudjelovali učenici 2. i 3. razreda O.Š. Marin Getaldić s učiteljicama Marinom Tomaš i Snježanom Viteškić, te  učenici srednje Umjetničke škole Luka Sorkočević s profesorom Davorom Lucianovićem.
 
Srednjoškolci su se upoznavali sa svojstvima i vrstama gline koje se koriste za izradu ukrasnih predmeta, a potom ih dekorirali sgraffito tehnikom, postupkom urezivanja crteža u sloj zemlje koji služi kao podloga.
 
Učenici 3. razreda su, pomoću alata za obradu gline, uskrsne motive utiskivali na ovale i potom ih ukrašavali angobom (glinom u boji), dok su drugaši na fajansu, posebno prepariranu smjesu od gline, kremena i tinjaca, prenosili tradicionalne uskrsne motive sa pisanica, te ih potom oslikavali angobama. Običaj ukrašavanja jaja u batik tehnici s geometrijskim i vegetabilnim ornamentima, koji se nanose otopljenim voskom na pisanicu, najpoznatiji je u Dubrovačkom  primorju.
 
Izrađeni predmeti nakon sušenje, pečenja i glaziranja bit će izloženi, odnosno prezentirani autorima.
 
Krajem mjeseca ožujka održat će se još nekoliko edukativnih radionica na temu Cvijetnice, na kojima će se učiti plesti maslinove i palmine grančice  te izrađivati pelješke golubice.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist