Županija

MORSKA TRAVA Posidonia festival u utorak i srijedu u Žuljani

MORSKA TRAVA Posidonia festival u utorak i srijedu u Žuljani

U Žuljani na poluotoku Pelješcu 11. i 12 srpnja održat će se zanimljiv festival. Riječ je o Posidonia Festivalu, koji naviješta zanimljiva događanja i dobru zabavu za sve uzraste.

-Prema mišljenju znalaca Žuljana ima jednu od najljepših plaža na južnom Jadranu. Smatramo to sasvim dovoljnim razlozima za posjetiti Žuljanu, biser Jadrana, koji daleko bolje poznaju stranci širom svijeta, nego stanovnici Hrvatske – istču organizatori.

Da bi se ukazalo na važnost, jednako kao i ranjivost posidonije ili morske trave i stanovnike i turiste upoznalo s ovim morskim blagom, u zemljama sredozemlja već se niz godina organiziraju festivali posidonije. Ove godine im se, zahvaljujući Ekološkoj udruzi Mala sirena iz Žuljane pridružila i Hrvatske sa svojim POSIDINIA FESTIVALOM.

Posidonija ili kako je mnogi jednostavno nazivaju morska trava, endem je Sredozemnog mora, što znači da živi samo na tom području. Na svijetu postoje još jedino u dalekim morima oko Australije dvije njoj srodne vrste. Livade posidonije su pluća mora, jer obogaćuju more kisikom. Jedan četvorni metar livade posidonije proizvede dnevno do 14 litara kisika. U njima živi, razmnožava se, lovi i skriva se nekoliko stotina vrsta algi i životinja: rakovi, glavonošci, školjkaši, spužve, mahovnjaci, žarnjaci, krednjaci te više vrsta manjih i većih riba, kao i najbajkovitiji među njima: morski konjici. Livade posidonije vrlo sporo rastu i još sporije se obnavljaju što ih čini iznimno osjetljivima.

Posebno ih ugrožava sidrenje, onečišćenje i uzobalna gradnja, jednako kao i ribolov koćom i dinamitom, te postavljanje kaveza za uzgoj ribe iznad njih. Dodatna izrazito velika opasnost za posidoniju je „uvezena“ tropska alga roda Caulerpa racemosa. koja se kao invazivna morska biljka zadnjih godina morskim strujama širi Jadranom. Zbog važnosti livada ove morske cvjetnice te osjetljivosti i ugroženosti koja im prijeti, posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta Zakonom o zaštiti prirode, dok je na europskoj razini štiti Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije.

Festival uključuje sudjelovanje stručnjaka i profesionalaca s područja znanosti, edukacije, i umjetnosti kako bi se obuhvatio što veći broj interesnih i dobnih skupina i svakoj od njih na zanimljiv i jednostavan način prenijela bitna poruka: livade POSIDONIJE su pluća mora i stanište stotinama vrsta algi i životinja koje zbog raznih ljudskih aktivnosti ili naprosto nemara nestaju svake godine na štetu sviju nas, a prirodna obnova je vrlo spora i dugotrajna i traje i više desetaka godina.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist