Kultura

MONODRAMA DRAGANA DESPOTA ‘Na rubu pameti’ izvodi se u Preparandiji

MONODRAMA DRAGANA DESPOTA 'Na rubu pameti' izvodi se u Preparandiji

I ove će godine, u sklopu Zagrebačke slavističke škole, biti prikazana monodrama Dragana Despota „Na rubu pameti“ prema istoimenom romanu Miroslava Krleže.

Monodrama je osvojila brojne hrvatske kazališne nagrade: nagradu »Dubravko Dujšin«, nagradu »Vladimir Nazor«, nagradu »Marul« i nagradu žirija čitatelja Slobodne Dalmacije na Marulovim danima te nagradu »Fabijan Šovagović« na Festivalu glumca u Vinkovcima. Autor je glazbe za predstavu veliki, nedavno preminuli Arsen Dedić.
Predstava će se odigrati u predvorju Poslijediplomskoga središta u Dubrovniku (u zgradi Preparandije) 20. kolovoza 2015. godine s početkom u 21:00. Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen.
U dramaturškoj i glumačkoj interpretaciji romana, Despot se promišljeno i precizno usredotočuje na životnu ispovijed intelektualca koji se usudio otvoreno suprotstaviti moralnoj hipokriziji malograđanskog društva i zbog toga podnosi nemilosrdnu osudu.
Sam na sceni,u intimističkom ugođaju, Despot uspijeva snagom svoje glumačke igre gledatelju imaginirati sve prostore i situacije u kojima se odigravaju Doktorovi sukobi- od blagovaonice, hotela, sudnice i kaznionice do ludnice.
Despot igra Krležina Doktora u širokom rasponu izražajnih mogućnosti svoga talenta i zrelosti, stvorivši živ i dojmljiv scenski lik: izvanredno sugestivan, u visokom intenzitetu govora, ali nimalo patetičan te u svojoj interpretaciji on uspijeva spojiti emociju i ironiju, sjetnu liričnost i razornu intelektualnu analitičnost.
Dragan Despot glumac je nevjerojatne scenske energije i unutrašnje koncentracije, jedan od malobrojnih koji s fascinantnom lakoćom govore Krležinu rečenicu i duboko, mogli bismo reći – gotovo organski doživljavaju i posvajaju sudbinu lika.
Iako su glupost i licemjerje svevremenske teme, važno je naglasiti kako Dragan Despot želi i uspijeva Krležu igrati upravo u odrazu našega vremena. Nedvojbeno, snagom svoje interpretacije emotivno i intelektualno, Despot angažira gledatelja, pa je po svemu očito kako je na našoj kazališnoj sceni „Na rubu pameti“ rijetko viđen, istinski umjetnički čin.

Dragan Despot rođen je 1956. u Mostaru. Godine 1981. diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nacionalni je prvak  Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu čiji je član od 1983. Dobitnik je mnogih važnih glumačkih nagrada, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist