Aktualno

Modus operandi stranke Živi zid: pokušaj manipulacije ili politička nespretnost?

Modus operandi stranke Živi zid: pokušaj manipulacije ili politička nespretnost?

Postoji jedan slučaj u Dubrovniku u kojem otac tjera, odnosno deložira sina i nevjestu iz gradskog stana u kojem je momak rođen i odrastao. Deložacija će biti uskoro tako da bi trebalo reagirati što prije – glasila je dramatična e-mail poruka koju je sa službenog e-maila dubrovačkog ogranka stranke Živi zid poslao Hrvoje Kukuljica, javnosti poznatiji kao kandidat te stranke na nedavnim izborima za gradonačelnika.

Kukuljica je medijima napomenuo da im, ukoliko su zainteresirani za priču, može poslati materijale (‘sudske odluke i sl.’) i kontakt broj ugroženog sina. Budući da stranka Živi zid u Dubrovniku dosad nije imala niti jednu intervenciju u onom što najbolje rade – zaštita od deložacije, tragom potencijalno zanimljive priče zazvali smo Kukuljicu, koji nam je proslijedio niz sudskih odluka i žalbi.

Tužna obiteljska priča
Kako smo iz dobivenog materijala uspjeli saznati, ovaj slučaj gotovo po ničemu se nije mogao usporediti sa scenarijima koje inače vežemo za deložacije i djelovanje Živog zida. Naime, ovdje je prije svega riječ o slučaju loših odnosa u obitelji s elementima obiteljskog nasilja te remećenja javnog reda i mira sa sudskim epilogom. Otac, H. S. (1940.), živi sa svojom suprugom u stanu od 1977. godine, a taj stan površine 40 metara četvornih (dvije sobe, kuhinja, kupaonica i ostava) 1998. godine je dobio u najam od Grada Dubrovnika u statusu zaštićenog najmoprimca. Njegov sin, Dž. S. (1979.), koji inače živi u istom stanu, sa svojom je suprugom došao iz Kutine u lipnju 2014. godine. Kako je uskoro došlo do svađe, psovanja i tjeranja oca iz vlastitog stana, otac je od sina i nevjeste zatražio da odsele, ako ne prestanu s takvim ponašanjem. Sin je potom promijenio bravu na vratima sobe koju je koristio te oduzeo ključeve kupaonice i ulaznih vrata. Otac je tužio sina i nevjestu i zatražio njihovo iseljenje, dobio slučaj na Općinskom i Županijskom sudu, a prema riječima sinovog odvjetnika slijedi i Vrhovni sud. Općinski sud je svojom presudom i posebnom privremenom mjerom naložio sinu i nevjesti da u roku 15 dana napuste očev stan, što ovi nisu učinili. Potom je otac od suda zatražio tzv. ovrhu ispražnjenjem i predajom nakretnine. Ukratko, tužna priča o lošim obiteljskim odnosima. Priča kakvih vjerojatno u gradu Dubrovniku ima puno više, samo se o njima rijetko kada sazna.
Inače, iz PU dubrovačko-neretvanske nismo dobili službenu potvrdu ikakvih prijava vezanih za ovu obitelj, ali se neslužbeno može saznati kako su tijekom prošle i ove godine podnijete tri prijave za obiteljsko nasilje, s obje strane. U kontaktu s odvjetničkim uredima dviju strana (Igor Borovina zastupa sina i nevjestu, a Denis Orlić oca) mogli smo čuti očekivana stajališta. Na kraju smo opet kontaktirali predstavnika stranke Živi zid Hrvoja Kukuljicu.

Kukuljica: Znamo da je rubni slučaj…
– Mi smo jedini temelj za reakciju vidjeli u činjenici da je riječ o gradskom stanu. Jer momak je u ugovoru o najmu upisan kao korisnik, a u tom stanu je prijavljen cijeli život. To je jedini temelj koji bi mogao biti. Da je privatni stan, to bi bio privatni spor i ne bi ništa reagirali. Ovako postoji nekakva… Ne znam. Grad bi to trebao spriječiti, ponuditi dva manja stana za taj jedan… – kazao nam je Hrvoje Kukuljica kad smo mu se javili drugi put, s pitanjem u čemu je njegova stranka vidjela priliku za reagiranje. Poseban je problem što bi članovi Živog zida morali sprječavati deložaciju ne iz stana, već iz jedne sobe unutar stana i zapravo napraviti barikadu na ulazu u sobu.
– Mi znamo da je to rubni slučaj. Ja sam vam poslao pa… To je nama problematično, tehnički je to neizvedivo. Zato smo se obratili medijima. Njih dvoje, sin i nevjesta, su htjeli izaći u medije sa svojim problemom – priznao je Kukuljica. Na naš upit koristi li Živi zid ovaj slučaj za svoju promociju Kukuljica nam je odgovorio:
– Mi ništa ne zloupotrebljavamo. Samo smo ih htjeli povezati s medijima jer je riječ o gradskom stanu. Nismo spremni javno reagirati jer je problem što je riječ o sobi unutar stana. Jedino smo spremni podržati inicijativu da se problem riješi, jer ako se ovako nastavi netko će fasovati – zaključio je Kukuljica.
Na kraju vrijedi reći kako su u stranci Živi zid sve dvojbe o mogućoj zloupotrebi slučaja u svrhu vlastite promocije mogli riješiti na vrlo jednostavan način – slanjem e-mail poruke s privatnog e-maila. Ovako ostaje dojam da su jednu tužnu priču htjeli iskoristiti u svrhu politike i medijske pozornosti.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist