Zanimljivosti

Moći blaženog Ivana Pavla II. u Dubrovniku

Moći pape Ivana Pavla II.

Moći blaženog pape Ivana Pavla II. donio je u Dubrovnik kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan, nakon što mu ih je u ponedjeljak, 24. ožujka u nadbiskupskoj rezidenciji u Krakovu u Poljskoj predao krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji tajnik pape Woytile.

– Sasvim je razumljivo da bi Dubrovnik trebao imati relikvije svoga sugrađanina bl. Ivana Pavla II., budući da je riznica u našoj katedrali bogata moćima mučenika, priznavalaca vjere, djevica, a u novije vrijeme obogaćena je i relikvijama bl. Marije Propetog Petković i bl. Alojzija Stepinca – rekao je o ovom radosnom događaju kancelar Pervan te dodao:

– Naš biskup mons. Mate Uzinić uputio je zamolbu kardinalu Dziwisu da nam daruje moći, na što je on pozitivno odgovorio poručivši da po relikvije možemo doći kad hoćemo. S obzirom da će se u Dubrovniku uskoro održati Susret hrvatske katoličke mladeži željeli smo moći počasnog sugrađanina do tada donijeti u Grad i evo, Bogu hvala, u tome smo uspjeli.

U razgovoru s kardinalom Dziwiszem, kancelar Pervan ga je upoznao i sa SHKM-om u Dubrovniku jer je upravo bl. Ivan Pavao II. pokrenuo svjetske susrete mladih nakon iskustava nacionalnih susreta. Također je kardinalu Dziwiszu prenio poziv biskupa Uzinića da predvodi središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije sv. Vlaha 2016. godine kada se bude obilježavala 1700. obljetnica mučeništva sv. Vlaha.

Za moći tkanine natopljene krvlju budućeg sveca Katoličke Crkve i počasnog građanina Dubrovnika bit će napravljen i prigodan relikvijar te će se moći najmanje jednom godišnje pronijeti Gradom u procesiji sv. Vlaha.
– Svi mi koji smo upoznali Ivana Pavla II. i živjeli za vrijeme njegova ponfikata svjesni smo veličine i snage tog čovjeka i njegove uloge ne samo u povijesti hrvatskog čovjeka nego i cijeloga svijeta. Volio bih da naraštaji koji dolaze upoznavaju lik tog budućeg sveca, velikog čovjeka Katoličke Crkve i sveukupnog čovječanstva. Osobno sam sretan, a vjerujem da će stanovnici Grada i biskupije biti sretni, jer sada imamo u svom gradu relikvije Ivana Pavla II. – izjavio je kancelar Pervan.

Podsjetimo, moći ili relikvija su opipljiv predmet koji je predmet religioznog štovanja vjernika ne zbog njega samoga niti nekakve čudesne moći koja mu se pripisuje nego zbog veze s osobom svetog života, svetinja koja vjernicima predstavlja poveznicu s uzorom koji ih kod Boga zagovara svojim molitvama.

Od početka kršćanstva, pojedinci su smatrali moći načinom da se približe tim osobama nakon završetka njihovog ovozemnog života te na taj način stvore veću povezanost s Bogom.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović