Kultura

Mo. Widjaja otkazao suradnju Orkestru

Mo. Widjaja otkazao suradnju Orkestru

Mo. Norman Widjaja otkazao je svu daljnju suradnju Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Potvrdu ove odluke dirigenta koji je posljednje tri godine predanim radom obilježio glazbeni život Grada i rad Orkestra, dobili smo od ravnatelja Pera Šiše.

Dobitnik godišnje Nagrade grada Dubrovnika za iznimni doprinos kulturnom životu i umjetnik koji je svojim idejama i radom uvelike pridonio napretku dubrovačkih simfoničara i brojnim projektima, osobito na međunarodnim pozornicama, javio je kako ne može podnijeti omalovažavanje pojedinaca iz Orkestra, koji su ga čak zvali u Indoneziju kako bi mu poručili da je „loš dirigent i da im ne treba“. Kako je mo. Widjaja već na jednoj od proba s Orkestrom upozorio glazbenike da im neće dozvoliti „mokriti ispod stabla koje im pravi hlad“, očito je da više ne želi trpjeti takve odnose, dok istovremeno lobira za Orkestar među sponzorima i glazbenim menadžerima.

– Zbog svega što pojedinci rade u Orkestru, nažalost otkazujem svu daljnju suradnju s Vama. Moram krenuti drugim putem. Nemoj se ljutiti na mene. Hvala ti za tri godine teške borbe. Napravili smo puno. Bilo je planova za još i više, ali dalje ovako ne ide – poruka je koja je jutros stigla od mo. Noormana Widjaje ravnatelju Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

U poruci nadalje dodaje kako neće moći doći ni na planirani Novogodišnji koncert kojim već tradicionalno ravna 1. siječnja ispred crkve Svetog Vlaha.

– Noorman Widjaja je najbolje što se Dubrovačkom simfonijskom orkestru dogodilo zadnjih 30 godina. Zbog ekipe koja ruši sve pred sobom, ostali smo bez njega. To je krah i strašan gubitak za nas. Iscrpio sam sve mogućnosti vođenja Orkestra i sada je na potezu Grad – komentirao je ovu vijest ravnatelj Pero Šiša.
Dodaje kako je već izjavio da ovakav Orkestar treba rasformirati, čemu danas dodaje da ga „s pojedincima koji ruše svaku viziju ne bi mogao voditi ni Karajan, kad bi uskrsnuo“.

Kako se vijesti među svjetskim glazbenim menadžmentom brzo šire, Šiša ističe da su već zvali organizatori iz Beča, vezano za gostovanje u Musikvereinu. „I taj se projekt sada ozbiljno klima“, ističe Pero Šiša.
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist