Kultura

Mljećani, večeras uživajte u zanimljivoj predstavi

Mljećani, večeras uživajte u zanimljivoj predstavi

Javna ustanova ‘Nacionalni park Mljet’, Turistička zajednica općine Mljet i Općina Mljet u suradnji s Anton Podbevšek Teatrom iz Novog Mesta u Sloveniji organiziraju predstavu naziva „VRIJEME JE DIJETE KOJE SE IGRA KAMENČIĆIMA: VLAST JE DJETETOVA“ s potpisom redatelja Matjaž Bergera.

Predstava će se održati večeras u Pomeni na rivi ispred Hotela Odisej s početkom u 19 sati.

AUTOR O PREDSTAVI:

Predstava ima za cilj uvesti mlađu populaciju u čari i eleganciju filozofije dvaju važnih predsokratovaca, te istodobno kroz načelo igre, baletnih aksioma i istraživanja usporednih pokreta otvoriti magiju čistih oblika, otvorenosti i autonomije.

Heraklit i Zenon su u predsokratskoj literaturi iznimni mislioci, čiji su zaključci a priori vezani za tematizaciju i refleksiju kretanja; čak i više – preko njih – razrade koncepte koji promijene sliku filozofije, dijalektike i misli u odnosu na koncepte kretanja. Međutim, njihovi koncepti predstavljaju i razliku i u određenom su smislu postavljeni u dvoboj, u određeni tip šahovske partije, gdje Zenon »zatvori« sustav kretanja svojim slavnim aporijama (Ahil i kornjača, zrno prosa, sofist »ćelavac« itd.), dok Heraklit ostane »otvoren«, divlji i neukročen i »u njega« nije moguće stupiti dva puta.

Taj konkavno-konveksni iktus je iniciacija kazališno-plesne predstave „Vrijeme je dijete koje se igra kamenčićima: vlast je djetetova“ po poznatom Heraklitovom fragmentu, koji će kasnije postati dio najvećega Nietzscheovog projekta „Tako je govorio Zaratustra“. Dijete i igra postaju transverzala Nietzschevog nadčovjeka. Dijete (=balerine) i igra s baletnom algebrom, u kojoj ih u igru naizmjenično šalju Heraklit (Pavle Ravnohrib) i Zenon (Ana Pandur Predin), predstavljaju oblikovni i sadržajni stožer kazališno-plesnog projekta.

Istraživanje misli i razvija dvije vrste strukture pokreta: baletnu i »apstraktnu« (od svakodnevne do asketske, gotovo u obliku tjelovježbe, repetitivnosti, zamrznutih slika). Obojici mislilaca pripadaju po dvije balerine; uvjetno rečeno, izmislimo Heraklitovo kretanje, i isto tako Zenonovo.

Nastupaju:
Ana Pandur Predin
Pavle Ravnohrib
Baletne plesačice Konzervatorija za glazbu i balet Ljubljana:
Lana Voljč
Lara Matea Ivančič
Larisa Počič
Maryia Kavaliova

Koncept i režija: Matjaž Berger
Koreografija: Ana Pandur Predin
Asistent koreografije: Mihael Žveglič
Scenografija: Matjaž Berger
Glazba: Peter Penko
Oblikovanje rasvjete: Simon Žižek
Oblikovanje zvuka: Uroš Bon
Oblikovanje videa: Gašper Brezovar
Vođenje svjetla: Srečko Malovič
Oblikovanje tiskanica: Gašper Brezovar
Maska: Mateja Bajda
Garderoba: Nataša Recer
Inspicijenti: Andrej Berger, Mitja Sočič, Matej Korbar
Voditelj projekta: Andrej Berger
Produkcija: Anton Podbevšek Teater; u suradnji s Konzervatorijem za glazbu i balet Ljubljana

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist