Kultura

MLADENAČKA SVJEŽINA NA IGRAMA Virtuozi Aleksej Semenenko i Inna Firsova nastupaju u utorak

MLADENAČKA SVJEŽINA NA IGRAMA Virtuozi Aleksej Semenenko i Inna Firsova nastupaju u utorak

U sklopu programa U susret budućnosti koji na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama publici predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja nastupit će rusko-ukrajinski glazbeni par virtuoza, violinist Aleksey Semenenko i pijanistica Inna Firsova, u utorak, 23. kolovoza s početkom u 21:30 u atriju Kneževa dvora.

Na programu koncerta su Sonata “Grand Duo” u A-duru Franza Schuberta, Sonata za solo violinu br. 3 u d-molu Eugènea Ysayea, Poeme Ernesta Chaussona, Sonata za violinu i klavir br. 1 u F-duru Edvarda Griega, Valse-sentimentale Petra Iljiča Čajkovskog te Carmen fantazija Pabla de Sarasatea.

Aleksej Semenenko violinu počinje učiti u šestoj godini na glazbenoj školi za talentiranu djecu Stoljarski, a samo godinu dana kasnije izvodi Vivaldijev Violinski koncert u A-duru s Filharmonijskim orkestrom grada Odese. Prepoznatljiv je po svojim strastvenim izvedbama koje resi “sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje”, kako piše Boston Musical Intelligencer. Ove su odlike zapažene već na njegovom trijumfalnom nastupu na belgijskom glazbenom natjecanju Queen Elisabeth 2015. godine, kada je osvojio drugu nagradu, nakon čega je s ostalim laureatima ovog natjecanja svirao diljem Belgije s Kraljevskom filharmonijom Liègea i Briselskom filharmonijom. Među njegovim drugim osvojenim nagradama ističu se pobjeda na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umjetnike 2012., prva nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Boris Goldstein 2015. i druge. Inna Firsova često dijeli pozornicu s Aleksejem Semenenkom, kao što će to učiniti i u Kneževu dvoru. Ovi ugledni mladi umjetnici u duetu nastupaju na Pijanističkom festivalu Rhein-Ruhr, u dvorani Harkivske filharmonije (Ukrajina), u Beethovenovoj kući (Njemačka), na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Cervo (Italija) i u brojnim drugim koncertnim dvoranama. Firsova je rođena je u Rusiji 1988., no mladost joj je samo pomogla da pijanističku svježinu koju donosi na svojim koncertima ovjenča brojnim nagradama. Osvojila je prvu nagrade na međunarodnim natjecanjima Vivat Musica u Ukrajini i nekoliko nagrada koje dodjeljuje njemački Lions Club. Dobitnica je stipendije Udruge Yehudi Menuhin / Live Music Now Rhein-Ruhr.

Osim ovog koncerta, festivalsku publiku u sklopu programa U susret budućnosti očekuje i klavirski recital Yuryja Favorina u srijedu, 24. kolovoza također u Kneževu Dvoru. Ulaznice za oba koncerta su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist