Kultura

MLADA I USPJEŠNA VIOLINISTICA ĐANA KAHRIMAN Svaki nastup je užitak

MLADA I USPJEŠNA VIOLINISTICA ĐANA KAHRIMAN Svaki nastup je užitak

Violonistica Đana Kahriman dobitnica je Nagrade Stjepana Šuleka za 2014., za izvedbu skladbe ‘Četiri godišnja doba u Buenos Airesu’ za violinu i gudački orkestar Astora Piazzolle na završnom koncertu Dubrovačkih ljetnih igara 2014. uz pratnju gudačkog komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, pod ravnanjem Pavela Zajceva.

Stručni žiri koji dodjeljuje ovu nagradu jednoglasno je, preslušavajući tonske zapise, odlučio kako upravo Đani pripada ovo vrijedno priznanje…

Što Vam znači vrijedna nagrada koju ste dobili za ovu izvedbu?
Nagrada Stjepan Šulek mi naravno predstavlja veliku čast i priznanje, a posebno mi je drago da sam je dobila upravo za izvedbu na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Osim ovog vrijednog priznanja, osvojili ste i brojne druge nagrade. Možda je teško izdvojiti, no ipak – koja Vam je najviše prirasla srcu?
Ako moram izdvojiti nešto, bila bi to Prva nagrada sa međunarodnog violinističkog natjecanja u Astani. Cijeli taj doživljaj mi je ostao u jako lijepom sjećanju, a i ne znam kada bih inače imala priliku otići u Kazahstan.

Usavršavali ste se na seminarima kod uglednih glazbenih pedagoga kao što su Leonid Sorokow, Goran Končar, Armin Sešek, Marina Sorokowa, Gregori Zhislin, Alexander Vinnitski, Anton Sorokow, Zahar Bron, Boris Kuschnir, Pinchas Zukermann i Viktor Tretyakov. Kako ti seminari izgledaju?
Seminari su uglavnom dosta intenzivni. Naravno, ovisi od jednog do drugog, ali recimo da obicno traju oko tjedan do deset dana, a sat s profesorom je najčešće svaki drugi dan, nekad i svaki. Tu su još i probe s klavirom i završni koncert na kojem sudionici mogu pokazati ono što su napravili u tom periodu. Teško mi je izdvojiti jedan jer su svi profesori s kojima sam radila bili izvrsni i jako sam puno naučila. Čak i ako se nekad ne slažeš, uvijek je korisno čuti neko drugo mišljenje i ideju. A osim ovog “radnog” dijela, to je također i prilika za upoznavanje drugih kolega i stvaranje novih poznanstava i prijateljstava, tako da uvijek bude i jako zabavno.

Nagrađeni ste 2008. kao osoba godine u kulturi Dubrovačko neretvanske županije. Kako gledate na 2008. i sad, na sebe?
Ta nagrada mi jako puno znači jer je dodijeljena od strane čitatelja odnosno publike. A što se tiče mene danas u odnosu na 2008 godinu, ne bih rekla da se puno toga promijenilo. Naravno, nisam više student i život je postao malo ‘ozbiljniji’, ali i dalje sviram, nastupam i radim ono što volim zbog čega sam jako sretna.

Često svirate s DSO-om. Je li Je li to više ‘nastup’ ili užitak?
Svaki nastup je užitak i uvijek se osjećam vrlo ugodno kad sviram s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom jer se već jako dobro poznajemo i jer su svi uvijek puni podrške. Jako sam zahvalna što sam dosta rano dobila priliku nastupati s njima i što se ta suradnja nastavila do danas. Praktički sam cijeli svoj repertoar odsvirala s tim orkestrom, što je stvarno veliko iskustvo i mnogi nemaju takvu mogućnost i privilegiju.

Da Vaš odabir nije bio violina, koji bi bio?
Da ne sviram violinu mislim da bih svirala violončelo. Pitanje je bi li ga odabrala u početku jer sam zapravo htjela gitaru ili klavir, s čime se djeca najčešće imaju priliku susresti. Violina je ispala slučajno, nakon što me profesorica Mirna, dok sam još bila u glazbenom kutiću, uputila mojoj budućoj profesorici, Ivančici Kalanj. Kad mi je pokazala violinu brzo sam zaboravila na gitaru i klavir!

Vaš omiljeni skladatelj je…
Imam puno omiljenih skladatelja, ali reći ću Beethoven.
Đanina biografija
Đana Kahriman rođena je 1989. u Dubrovniku, a violinu je počela svirati sa sedam godina u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, dok je studij violine i umjetničkog usavršavanja završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa. Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, među kojima, ‘Ludwig van Beethoven’ u Austriji, ‘Verdi Note’ u Rimu i na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu.
Bila je solistica uz Zagrebačku filharmoniju, Sarajevsku filharmoniju, Filharmoniju grada Kaunusa, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar i drug. Na nedavnom gostovanju Simfonijskog orkestra HRT u Italiji, imala je tri izvedbe violinskog koncerta Petra Iljiča Čajkovskog. Nastupila je na mnogim glazbenim manifestacijama – Muzičkom biennalu Zagreb, Glazbenim, večerima u Sv. Donatu, koncertima u Beču do promocije Dubrovnika u New Yorku.

Stjepan Šulek
Nagrada Stjepana Šuleka nosi ime hrvatskog skladatelja, violinista, dirigenta i glazbenog pedagoga – svestranog glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća. Nagradu dodjeljuje Fond Stjepana Šuleka od 1993. godine, oživotvorujući Šulekovu želju da se podrže naši mladi i perspektivni violinisti i skladatelji. Nagrada se dodijeljuje svake godine naizmjenično jednom mladom skladatelju i violinistu.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist