Kultura

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA ‘Jezik se čuva znanjem, a govor govorenjem’

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA 'Jezik se čuva znanjem, a govor govorenjem'

Predavanjem dr. sc. Ivane Lovrić Jović, voditeljice Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku, na temu ‘Hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Filološke bilješke o dubrovačkome vokabularu’ u petak, 17. ožujak, zaključen je program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama.

Predavanje je bilo posvećeno dubrovačkome vokabularu koji je analiziran u posljednjoj autoričinoj knjizi, u suautorstvu sa Željkom Jozićem, ‘Libro od svetoga Vlaha’. Naglasak je bio na podrijetlu svetčeva imena te opisu i etimologiji naziva za jela i namirnice.

Na pitanje hoće li svetkovnik istisnuti festanjula Lovrić Jović objašnjava:
-Jezik se čuva znanjem! Govor se čuva govorenjem, uporabom, skrbi, a ne upozoravanjem na njegovu lošu uporabu u drugih govornika. Govor ionako nije obavezan i propisan, a standardni jezik jest. Preuzmemo li u svakidašnjemu govoru, privatnome, uličnome, među prijateljima, imenicu svetkovnik i napustimo imenicu festanjuo – mi, govornici – onda će doći do zamjene, a u protivnome neće – istaknula je predavačica te naglasila kako život govoru daju govornici.

Ipak, ako se želi razumijevanje izvan lokalnih okvira potrebna je uporaba standardnoga jezika, čija je glavna značajka iznadregionalnost, što je ujedno i motiv njegova nastanka, a potreban je govornicima istoga jezika kako bi se razumjeli međusobno kada je to potrebno.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist