Kultura

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA ‘Divanimo, dakle postojimo’

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA ‘Divanimo, dakle postojimo’

Ovogodišnji program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama započeo je predstavljanjem knjige “Divanimo, dakle postojimo” autorica prof. dr. sc. Milice Lukić i Vere Blažević Krezić u utorak, 21.  veljače.

Na međunarodni dan meterinskoga jezika autorice su dubrovačkoj publici predstavile knjigu koja kroz dva dijela “Divani i divandžije” te “Šokci među glagoljašima” govori o zapostavljenim piscima iz područja jezikoslovlja iz Slavonije te iznose dokaze o postojanju tragova glagoljice u tim krajevima. Riječ je o 11 književnojezičnih i jezičnopovijesnih studija, koje govore o jezikoslovlju od 9. i 10. stoljeća do najnovijih vremena.

Knjiga je objavljena 2014. godine u izdanju osječkog Ogranka Matice hrvatske, a nagrađena je Poveljom uspješnosti (Dani Josipa i Ivana Kozarca, Vinkovci, 2014.) i Zlatnom poveljom Matice hrvatske (Sinj, 2016.).

Mjesec hrvatskoga jezika manifestacija je koju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2014. potaknut činjenicom da je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i hrvatski jezik postao službeni jezik, a s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja tog temelja nacionalnog identiteta. Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka na dan objave “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika” iz 1967.

Predavanjem dr. sc. Sanje Vulić “Jezična previranja u dubrovačkoj renesansnoj književnosti” u ponedjeljak, 27. siječnja, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad nastavlja se program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist