DuList IN

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Sirija – zemlja na raskrižju

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Sirija – zemlja na raskrižju

Seriju putopisnih predavanja koja će se tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2016. održati u Dubrovačkim knjižnicama otvorio je pisac i novinar Hrvoje Ivančić izglaganjem o Siriji u utorak, 18. listopada, u čitaonici Znanstvene knjižnice.

Ivančić je predstavio Siriju kao zemlju na raskrižju iz povijesne i reporterske perspektive, ali je također upoznao publiku sa stanjem na Bliskom istoku iz prve ruke budući da je u posljednih 10 godina imao jednako toliko putovanja u te krajeve.

Osvrćući se na sukobe u Siriji istaknuo je sustav mileta, što znači okrupnjavanje zajednica oko vlastitih vjerskih autoriteta koji traje 500 godina, te je tako stvoren međureligijski i međuetnički animozitet koji je povezan s ekonomijom te je jedan od razloga sukoba u Siriji na mikro razini.

Prije tri godine bio je u izbjegličkom kampu Zatari na samoj granici Sirije i Jordana. Tada je to bio drugi najveći kamp u svijetu s 200 000 izbjeglica. Iako je najprije tražio tragičnu to jest “klišej priču” iz izbjegličkog kampa u nesretnom čovjeku koji napušta svoj doma i s najnužnijim stvarima kreće na put, našao je priču o ljudima koji su nevjerojatno fleksibilni te su organizirali svoj vlastiti život u tom kampu i tako se stvorila svojevrsna mala ekonomija i mali grad. U kampu je također sreo i lječnike bez granica te naglasio “to mi je najfascinantnija i najjača organizacija u svijetu i ponekad mi je žao što i sam nisam lječnik bez granica. To su toliko jaki i požrtvovni ljudi i jednostavno daju u potpunosti sebe da naprave ljudima najbolje što mogu”.

Strah Europljana od izbjeglica pod vjerovanjem da su oni bombaši i teroristi je upravo ono što teroristi žele te Ivančić ističe potrebu razdvajanja pojmova terorista i izbjeglica koji ni u kojem slučaju ne mogu biti sinonimi.

“Neki kažu da u uzroci rata klasična međuetničaka i religijska mržnja i to svakako postoji u korijenima ovog sukoba i iskorištava se za te sukobe (…), ali postoji i regionalna razina gdje imamo lokalne saveze to jest imamo Hezbollah u Libanonu, sirijsku vladu i Iran na jednoj strani taj takozvani šiitski polumjesec, a na drugoj strani imamo Kavkaz i Saudijsku Arabiju gdje je jedan savez poduprt od strane Rusije (šiitski), a drugi je poduprt od stane SAD-a i to je ta velika globalna razina cijelog ovog rata” zaključio je Ivančić.

Ovom prilikom Ivančić je dubrovačkoj publici predstavio i svoju najnoviju knjigu, zbirku kratkih priča, “Za’atar – Priče s Bliskog istoka”. Sam naziv knjige je zanimljiv upravo iz razloga što za’atra znači mješavina začina te se može reći kako je zapravo metafora cijelog Bliskog istoka koji je miks raznih etničkih i religijskih zajednica. Autor je još dviju knjiga “Dunavski blues – čamcem od Zagreba do Crnog mora” i “Samsara – put na Istok”.

Sljedeće putopisno predavanje u okviru programa Mjesec hrvatske knjige 2016. – Putositnice utorkom bit će posvećeno Vijetnamu, a održat će ga Boris Jakešević u utorak, 25. listopada, u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist