Grad

Ministarstvo odbilo suglasnost za kredit za pročistač; Franković: Dujmović opstruira projekt

Ministarstvo odbilo suglasnost za kredit za pročistač; Franković: Dujmović opstruira projekt

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović rekao je u ponedjeljak kako je Ministarstvo financija odbilo dati suglasnost toj tvrtki za kreditno zaduženje za potrebe izgradnje pročistača za pitku vodu zbog pada proračuna za 2017. godinu, a predsjednik HDZ-a Mato Franković optužio ga je za namjerno opstruiranje projekta u svrhu skupljanja političkih poena.

Dujmović je istaknuo kako je Vodovod 2015. godine dobio suglasnost za zaduženje od 50 milijuna kuna, no riječ je o novom kreditnom zaduženju u kojem se dio sredstava odnosi na pročistač, za koje Ministarstvo financija zahtijeva ponovno traženje suglasnosti nakon usvajanja proračuna.

– Mi smo dobili kredit od 50 milijuna kuna 2015. godine, ali u kreditu koji je odobren u 2016. godini, a Ministarstvo je odbilo na njega dati suglasnost nalazi se sedam milijuna kuna namijenjenih izgradnji pročistača. Cijena pročistača kroz natječaj je oko 57 milijuna kuna, a kroz taj drugi kredit se osim novaca za izgradnju pročistača nalaze i sredstva za zacjevljenje hidrotehničkog tunela ispod Srđa i kanalizaciju u povijesnoj jezgri Dubrovnika –  rekao je Dujmović te dodao kako će Vodovod sam iznaći nedostatnih sedam milijuna kuna.

Srđevci: Projekt u suprotnosti sa Studijom utjecaja na okoliš
Nakon što je lokalna televizija objavila vijest kako je projekt pročistača zaustavljen zbog pada proračuna za 2017. godinu, vijećnici liste Srđ je Grad poručili su kako je ”senzacionalistička vijest o tome da je neizglasavanjem proračuna za 2017. zaustavljen projekt izgradnje pročistača još jedna laž iz kuhinje ravnatelja Vodovoda Dubrovnik Valentina Dujmovića i bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića”.
Napomenuli su kako je u tom drugom kreditu riječ o sredstvima namijenjenim zacjevljenju hidrotehničkog tunela kroz Srđ, a ustvrdili su kako je postojeće rješenje Vodovoda ”nekvalitetno i u suprotnosti sa Studijom utjecaja na okoliš”.
– Ovo jeftino rješenje koje nam nameće Vodovod Dubrovnik neće zaštititi građane Dubrovnika od onog što nam prijeti sa planiranih golf terena, jer veliki dio zamišljenjih golf terena ide upravo preko tog glavnog tunela kojim se opskrbljuje čitav Grad – poručili su Srđevci te dodali kako je sredstva za gradnju pročistača Vodovod dobio već odavno, a predsjednika Uprave Valentina Dujmovića prozvali su zbog nesposobnosti.

Franković: Namjerno su opstruirali projekt
Na polemike oko davanja suglasnosti na spomenuti kredit reagirao je i predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković koji je predsjednika Uprave Vodovoda HNS-ovog Valentina Dujmovića optužio za ”beskupuloznost i podređivanje zajedničkih interesa interesima grupacije oko bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića”.
– Gradsko vijeće Grada Dubrovnika 19. prosinca 2016. godine dalo je suglasnost Vodovodu za kreditno zaduženje kod HBOR-a, a isti dan predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković navedenu odluku je i potpisao. Jasno, Dujmoviću je očito odmah pala na um ideja da opstruiraju projekt i da za sve prozove HDZ. Stoga su zahtjev prema ministru financija, što ministar i navodi u dopisu, uputili tek 29. prosinca ili deset dana nakon održavanja sjednice Gradskog vijeća. Dakako, jasno je bilo da dopis ne može doći do ministra prije nekog od prvih dana u 2017.godini. Dopis je tako zaprimljen 3. siječnja 2017. te kao takav nije mogao biti razmatran kao zahtjev za 2016. godinu nego kao zahtjev za tekuću godinu –  naveo je Franković u svom priopćenju te dodao kako je Dujmović namjerno ugrozio projekt pročistača kako bi skupio političke poene.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist