Aktualno

Ministarstvo ne može uvjetovati smanjenje cijena

Ministarstvo ne može uvjetovati smanjenje cijena

Prvi vikend u Gradu zamjenika ministra turizma Olega Valjala iskoristili smo za razgovor

kako bismo doznali prve poteze koje namjeravaju učiniti.

Donedavni gradski vijećnik SDP-a i član gradskog odbora ove stranke 10 godina je radio u bankarstvu. Nakon toga više je od 6 godina proveo u hotelijerstvu, prvo u financijama, a nakon toga i u operativnom upravljanju hotela u grupaciju Jadranski luksuzni hoteli. Sve to bila je izvrsna preporuka za njegovom imenovanje na novu funkciju.

Koji su prvi dojmovi rada u Ministarstvu turizma i kako ste organizirali život, obzirom da sada radite u Zagrebu?
– S obzirom da sam u Ministarstvo došao iz privatnog sektora, gledajući iz takve perspektive prvi dojam bio je da se stvari događaju sporije nego sam navikao. Za sada sam smješten u hotelu, ali se nadam da ću tijekom tjedna naći adekvatan stan. Mislim da ću tek tada steći dojam da radim i živim u Zagrebu.

Koje su teme i radni zadaci s kojim ste se prvo susreli u radu na mjestu zamjenika ministra turizma?
– Budući da su mi „background“ financije, htio sam vidjeti izvršenje proračuna Ministarstva za 2011, privremeni proračun za 2012, te smjernice za izradu proračuna za 2012. Zanimalo me kako i koliko Ministarstvo sudjeluje u pomaganju turističke djelatnosti kroz svoje aktivnosti. Trenutno radimo na novom unutarnjem ustroju Ministarstva, što je temelj za daljnje funkcioniranje i podjelu dužnosti.

Zajedno sa ministrom Ostojićem revidiramo program rada HTZ-a za 2012 godinu, prikupljamo informacije o tvrtkama u većinskom vlasništvu države iz djelatnosti turizma kako bi smo za svaku od njih, u suradnji sa ministarstvom financija i drugim nadležnim ministarstvima pripremili daljnje korake u smjeru restrukturiranja i/ili privatizacije. Također radimo na prijedlogu izmjena zakona iz područja ugostiteljstva i turizma.
Trenutno radimo na novom unutarnjem ustroju Ministarstva, revidiramo program rada HTZ-a za 2012 godinu, prikupljamo informacije o tvrtkama u većinskom vlasništvu države iz djelatnosti turizma kako bismo pripremili restrukturiranje i/ili privatizaciju i pripremamo prijedloge izmjena zakona iz područja ugostiteljstva i turizma

NIŽI PDV – PUNIJI PRORAČUN

Javno se vrlo živo raspravlja o sniženju PDV-a u turizmu. Hoće li ta mjera zaista obuhvatiti samo hotelijere i ugostiteljske usluge i raspravlja li se o snižavanju PDV-a i za turističke agencije?
Da, razmatra se i o turističkim agencijama, ali u okvirima propisanih direktivom Europske unije.
Očekujete li da će turistički sektor uistinu smanjiti cijene krajnjim potrošačima, ukoliko se smanji PDV, i koliko će nas ta mjera učiniti konkurentnijim na turističkom tržištu?
– U nizu turističkih zemalja pokazalo se da spuštanje PDV-a na turističke usluge, čak i u vrijeme gospodarske krize, ima vrlo dobar utjecaj na proračun. Osim toga, na dugi rok taj je potez garancija podizanja konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora. Također sam uvjeren sam da će se s uvođenjem porezne blagajne, ali i sa spuštanjem PDV-a, smanjiti i dobar dio sive ekonomije u turizmu.

PITANJE FER ODNOSA

– Kada je riječ o cijenama, Ministarstvo ne može uvjetovati njihovo smanjenje. To je projekt u kojeg idemo zajedno s partnerima iz privatnog sektora, pitanje fair deala. Jer, ako je Vlada prepoznala turizam kao jako važan, zar nije korektno da druga strana, u svojim mogućnostima, spusti cijene, ne otpušta ljude, već ih zapošljava te ulaže u kvalitetu ponude?

Koje su druge mjere koje planirate u Ministarstvu kako bi unaprijedili hrvatsku turističku ponudu i smatrate li da će u 2012. biti nastavljen rast turističkih rezultata?
– Uz uvođenje spomenute, niže stope PDV-a, neki od glavnih zadataka bit će i izmjena Zakona o turističkom zemljištu, profesionalizacija i restrukturiranje sustava turističkih zajednica, olakšavanje i poticanje investicija te snažnije ulaganje u kvalitetu obrazovanja kadrova u turizmu. Za 2012. godinu mogu reći da će sigurno biti izazovna, ali i složena zbog niza okolnosti – još uvijek nestabilne gospodarske situacije u Europi, snažnije konkurentske utakmice mediteranskih zemalja, dva velika sportska događaja, nepovoljnog rasporeda školskih i vjerskih praznika. Stoga je od velike važnosti da zajedničkim snagama, predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora, što kvalitetnije pripreme i odrade aktivnosti za ovu godinu. U tom smjeru smo dogovorili i redovne sastanke sa sindikatima i strukovnim udrugama.

VAN SEZONE – KONGRESI

Koje su mjere potrebne kako bi Dubrovnik unaprijedio svoju turističku ponudu i je li ovoliki promet koji se ostvaruje od brodova na kružnim putovanjima dugoročno održiv i potreban destinaciji poput Dubrovnika?
– Dubrovnik prije svega mora definirati strategiju svog održivog razvoja. Obnavljanje smještajnih hotelskih kapaciteta koji još nisu u funkciji unaprijedit će konkurentnost Dubrovnika. Treba razmišljati o Dubrovniku kao destinaciji u kojoj se turizam događa cijelu godinu. Dubrovnik, kao jaki brand u periodu van glavne sezone se treba okrenuti kongresnom turizmu kroz dogovor svih subjekata, javnih i privatnih, o zajedničkom ulaganju u kongresni centar koji će biti kapaciteta za održavanje najvećih svjetskih manifestacija takvog oblika. Vezano uz brodove na kružnim putovanjima trebalo bi razmisliti i dogovoriti dolaske tijekom cijelog tjedna, kao i maksimalni broj pristanaka kruzera u jednom danu. Ovisno o danu, bilo bi dobro i odrediti cijenu.

U nizu turističkih zemalja pokazalo se da spuštanje PDV-a na turističke usluge ima vrlo dobar utjecaj na proračun. Na dugi rok taj je potez garancija podizanja konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora. Uvjeren sam da će se uvođenjem porezne blagajne i spuštanjem PDV-a smanjiti i dobar dio sive ekonomije u turizmu

Je li gradonačelnik Andro Vlahušić pogriješio što se odriče Pave Župan Rusković na čelu Destinacijskog menadžmenta zbog jedne izjave, a pogotovo što je podršku njenom ostanku dao i ministar Ostojić?
– Mislim da je ministar Ostojić poslao poruku samo u smislu normalnog nastavka funkcioniranja destinacije i postizanja temelja za ostvarivanje planiranih i što boljih rezultata destinacije. To je i stav ministarstva. Kako će destinacijski management to ostvariti je na Gradu i TZ Dubrovnika, na čijem je čelu gradonačelnik Vlahušić.

Jeste li upoznati sa Strategijom razvoja dubrovačkog turizma do 2020. koju priprema P.Ž. Rusković i što bi po Vama bile ključne mjere i odrednice koje bi trebala sadržavati?
– Koliko sam upoznat strategiju radi jedna konzultantska tvrtka iz područja turizma i radi se za cijelu županiju i to po narudžbi Ureda za prostorno planiranje županije, jer je županija prema važećim zakonima pokretač regionalnog razvoja. Dio strategije, uz nekoliko klastera je i Dubrovnik, a u čijoj je izradi kao dio radne skupine sudjelovala i Pave Župan Rusković. Nacrt strategije je završen i uskoro slijedi njena prezentacija javnosti, kao i diskusija sa partnerskim vijećem tj. svim subjektima iz javnog i privatnog sektora u županiji.

ZADOVOLJAN RADOM U VIJEĆU

Sad malo pređimo na politički teren. Kako je tekao proces kandidiranja dubrovačkih kadrova za mjesta u ministarstvima i što je presudilo pri Vašem izboru za zamjenika ministra turizma?
– Kao član SDP-a i osoba koja je iz struke na prijedlog Vlade imenovan sam na mjesto zamjenika ministra turizma. Htio bih naglasiti da je to pravi način, jer ministarstva bi trebali voditi osobe koje su iz resora kojim se to ministarstvo bavi.

Kako gledate na proteklo razdoblje u kojem ste obnašali dužnost gradskog vijećnika SDP-a. Jeste li zadovoljni svojim radom u Gradskom vijeću i samim odnosima u vladajućoj koaliciji?
– Biti gradski vijećnik je čast, ali u svakom slučaju i odgovornost, i to sam takvim i smatrao. Sudjelovao sam u pripremama točaka dnevnog reda kako bi odluke koje smo donosili bile što kvalitetnije. Kad ste vladajući vijećnik, onda morate više raditi u fazi pripreme točaka, a taj rad javnost ne vidi. Zadovoljan sam radom u Gradskom vijeću jer mislim da sam uspio doprinijeti da odluke koje se tiču struke (koju sam na neki način predstavljao) budu što kvalitetnije i njihova primjena rezultira pozitivnim učincima. Što se tiče odnosa u koaliciji, treba znati da se svaka koalicija temelji na kompromisima, što podrazumijeva razgovore, usuglašavanja i dogovor, a sve u cilju boljeg i transparentnijeg upravljanja gradom.

Kako komentirate činjenicu da su u ovom mandatu tri vijećnika gradskog SDP-a izašli iz Gradskog vijeća zbog nezadovoljstva, kao i činjenicu da se danima javno raspravljalo hoće li Vas imati i htjeti itko zamijeniti na mjestu vijećnika?
– Odlasci SDP-ovih vijećnika su dokaz koliko je to odgovoran posao s kojim se, očito, ne možemo svi nositi, ali pokazuje i stupanj demokratičnosti jedne stranke, jer se nitko ne prisiljava da radi ono što smatra da ne može. Teško se baviti politikom i svima se svidjeti. U oporbi to možete, ali kao vladajući to je puno teže i nešto s čim se SDP Dubrovnika do sad nije susreo. Međutim, ja bih rekao da je šteta odstupiti dok se ne iscrpe sve mogućnosti, jer cilj i smisao bavljenja politikom je osvajanje vlasti kako bi se ostvarili zacrtani predizborni programi. Ja bih bio sretniji da su bili ustrajniji i da smo svi skupa više sudjelovali u pripremi materijala za sjednice Gradskog vijeća i time doprinijeli donošenju kvalitetnih odluka, što je po mom mišljenju prvenstveni zadatak vijećnika vladajuće koalicije.

JAVNU RASPRAVU SU VODILI MEDIJI

– Kažete da se danima javno raspravljalo da me nema tko zamijeniti. Ja bih rekao da su to raspravljali mediji, a ne mi iz SDP-a, jer mi znamo i uvijek smo znali da imamo kolege koji će taj posao raditi odgovorno i kvalitetno i nikad nismo drugačije govorili.
Ne znam tko je rekao da netko od naših kolega ne želi biti vijećnik. Iz SDP-a to nije nitko rekao, a ne znam tko umjesto nas govori.

Za kraj vratimo se turizmu. Kao Dubrovčanin, na koji način možete u Ministarstvu turizma pomoći dubrovačkim turističkim djelatnicima?
Kao što sam u nekoliko navrata rekao, sezona nije problem, iako je prosječni boravak u sezoni svake godine sve niži. U sezoni svi kapaciteti postižu popunjenost od preko 90%, što može značiti da ih ima još, da bi i oni bili tako popunjeni. Kako produžiti dolaske i boravke turista kroz druge oblike turizma je ono na čemu treba raditi. Ministarstvo će dati podršku svakoj takvoj inicijativi, ali glavni pokretač bi trebala biti TZ kao organizator managementa destinacije i ona koja će smišljati načine i predlagati kako dostići planirane brojke u skladu sa brandom koji Dubrovnik kao destiancija ima.

ZGRADE HRVI I HOTEL GRUŽ
Projekti koje treba podržati

– Nastavak projekta izgradnje zgrada HRVI u Mokošici jer je bivša vlast započela sa gradnjom jedne, umjesto predviđene tri zgrade. Smatram da Gradu Dubrovniku treba pomoći u osiguranju sredstava za izgradnju zgrade POS-a u Mokošici. Grad Dubrovnik posebno skrbi o umirovljenicima, te je u tijeku prikupljanje dokumentacije za rekonstrukciju hotela Gruž u Dom umirovljenika za što je potrebna podrška Vlade i koju podršku će siguran sam i imati. Podupirat ćemo Grad Dubrovnik u što boljem ostvarenja modela školovanja kroz stipendiranje i kreditiranje učenika i studenta jer je to jedinstven projekt koji zaslužuje svaku pohvalu – ističe zamjenik ministra Oleg Valjalo.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist