Hrvatska

Ministar zdravlja u Dubrovniku: Promocijom mediteranske prehrane razvit ćemo zdravstveni turizam

Ministar zdravlja u Dubrovniku: Promocijom mediteranske prehrane razvit ćemo zdravstveni turizam

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u subotu u Dubrovniku kako su hrvatski prihodi od zdravstvenog turizma zanemarivo mali, te kako bi se razvojem hrvatskih prednosti, mediteranske prehrane i stila života povećali i prihod brojnih hrvatskih lječilišta.
Nakić u Dubrovniku sudjeluje na Prvoj konferenciji o zdravstvu i turizmu, a kako je ovom prilikom istaknuo novinarima, gosti koji bi dolazili u Hrvatsku u sklopu zdravstvenog turizma su jedni od najboljih gostiju uopće.
– Ova prva konferncija o zdravlju i turizmu se održava u Dubrovniku s razlogom jer Dubrovnik ima puno toga reći i o jednom i o drugom pitanju. Želja nam je naglasiti mogućnosti koje Hrvatska ima, prvenstveno kroz razvoj zdravstvenog turizma koji kod nas nije dovoljno razvijen. To su jedni od najboljih gostiju, a prihodi koje imamo od takvog vida turizma su zanemarivo mali, čak i u usporedbi sa zemljama koje su manje od nas, a u našem okruženju – rekao je Nakić te dodao kako mu je želja postići promociju mediteranskog stila života.
– Želimo promovirati naše prednosti, od mediteranske prehrane, stilova življenja i na taj način bi uz pružanje usluga rehabilitacije pacijentima koji bi dolazili iz drugih europskih zemalja pojačali mogućnosti naših lječilišta, da uz pružanje tradicionalnih svojih usluga dio usluga daju i na tržište i na taj način povećaju svoje prihode – rekao je Nakić.
Upitan za komentar problematike prometne nepovezanosti otoka i većih bolničkih centara, Nakić je odgovorio kako će nakon Splita i Krka uskoro biti uspostavljena hitna helikopterska služba i u Dubrovniku.
– Mi smo uspostavili hitnu helikoptersku službu, baš zbog specifičnosti otoka. To je već u Splitu i na Krku, a uskoro i u Dubrovniku. U suradnji s MUP-om smo organizirali jednu službu za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije, a u ponedjeljak ćemo imati jednu pokaznu vježbu. Moramo stanovništvu pružiti jednako dobru i kvalitetnu zdravstvenu uslugu kao i u drugim dijelovima Hrvatske. Prva sljedeća bolnica odavde je 200 kilometara udaljeni Split i to dovoljno govori o tome koliko ovom stanovništvu treba pojačana razina i dostupnost zdravstvene zaštite –  rekao je Nakić.
Programski voditelj za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, Joao Breda rekao je kako je iznimno važno vratiti mediteranski stil života, pogotovo zbog velikog problema pretilosti djece.
– Pretilost u djece je ozbiljan problem u Europi, naročito u zemljama južne Europe. Moramo povratiti zdrav mediteranski stil života koji je nekada uključivao dosta fizičke aktivnosti, kao i voće i povrće. Veliki broj bolesti, od raka, dijabetesa itd. su uzrokovane nezdravom prehranom i niskom razinom fizičke aktivnosti . Moramo to podignuti, a bit će veoma zanimljivo ako to postignemo ne samo kod gostiju nego i kod turističkog osoblja. U isto vrijeme ćete povratiti i vaše nasljeđe mediteranskog način života i prehrane – zaključio je Breda.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist