Hrvatska

MINISTAR ZDRAVKO MARIĆ Proračun je u suficitu prvi put od samostalnosti

MINISTAR ZDRAVKO MARIĆ Proračun je u suficitu prvi put od samostalnosti

Državni proračun je prvi put od samostalnosti godinu završio u suficitu. Rekao je to ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za HRT istaknuvši kako je na punjenje proračuna najviše utjecala porezna reforma.

-U petak smo zaključili riznicu i platili sve unešeno u sustav. 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će DZS i HNB objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata, no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan 5 milijardi ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane. Ali ovaj put smo prvi put od 2009. povećali plaće, indeksirali mirovine, ostvarili uštede na kamatama i drugo. Posebno treba spomenuti kad se sve zbroji u državni proračun, proračun opće države u 2017. je bio u suficitu. Dakle, ostvarili smo višak prihoda nad rashodima. To je prvi put od kada mjerimo i pratimo po europskoj metodologiji, a prema mojim saznanjima i prvi put od naše neovisnosti i samostalnosti. Taj podatak utječe i utjecat će na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto, a prema našim zadnjim projekcijama idemo unutar 78 posto BDP-a i činimo situaciju da bismo na polovici našeg mandata već ispunili i premašili cilj koji smo si zadali za cijeli mandat – izjavio je ministar Marić.

-U 2018. smo već definirali okvir porezne politke, ali ja mogu i ovim putem reći i obećati građanima da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i prvo napraviti analize i procjene te onda doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. -rekao je među ostalim Marić, a cijeli razgovor pogledajte ovdje.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist