Hrvatska

Ministar turizma se složio s vodičima: Stranci moraju položiti ispite za zaštićene lokalitete

Ministar turizma se složio s vodičima: Stranci moraju položiti ispite za zaštićene lokalitete

Predstavnici turističkih vodiča i ministar turizma Gari Cappelli složili su se na sastanku da strani vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju kao i domaći položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima.

Cappelli je nakon sastanka izjavio kako bi bilo dobro da je rad stranih vodiča reguliran, čime bi se izbjegli sadašnji problemi, jer se na terenu pojavilo oko 70 stranih vodiča, najviše iz Slovenije i manji dio iz Njemačke, koji bez posebnih ispita turiste vode i po zaštićenim lokalitetima, piše HRT.

Ovlasti ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje po cijeloj Hrvatskoj dobivaju od Ministarstva turizma, na temelju licencija za vodiče iz vlastitih zemalja koje im se priznaju na području cijele Europske unije, ali to ne uključuje ovlasti za vođenja po područjima zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.

Predstavnici gotovo svih udruga turističkih vodiča iz raznih regija i gradova u Hrvatskoj na sastanku su to označili bitnim problemom u svom poslu protiveći se takvoj praksi, jer oni uz ostalo plaćaju za vođenje na zaštićenim lokalitetima, od nacionalnih parkova do gradskih povijesnih jezgri.

Slažem se s našim vodičima da i strani moraju položiti ispite, te smo danas dogovorili da ćemo u idućih desetak dana zajednički doći do neke vrste dokumenta kojim ćemo pokušati to riješiti, izjavio je Cappelli.

Istaknuo je da će sve buduće izmjene pravilnika biti usklađene s europskim direktivama, ali i da će se vidjeti može li se učiniti više za zaštitu domaćih vodiča. Na sastanku s vodičima složili smo se da ne možemo ići protiv EU-ovih direktiva, ali i da ćemo tražiti primjere u zemljama gdje su zaštićeniji i to ćemo i mi pokušati provesti u Hrvatskoj, ocijenio je Cappelli.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist