Aktualno

Ministar: Pelješki most će biti besplatan za putnike, izgradnja najkasnije do 2019. godine

Ministar: Pelješki most će biti besplatan za putnike, izgradnja najkasnije do 2019. godine

Pelješki most biti će besplatan i javno dostupan za putnike, sufinancirat će se sredstvima EU od 50 do 80 posto, a mogao bi biti gotov do 2018. ili 2019. godine rekao je u petak u Dubrovniku ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.
Odgovarajući na novinarska pitanja ministar je također istaknuo kako će prije izgradnje mosta biti gotovi radovi u Zračnoj luci Dubrovnik, koja je nedavno izabrana kao jedan od četiri projekta u cijeloj Europi za kreditiranje iz tzv. ”Junckerovog plana”.
”Radovi u Zračnoj luci Dubrovnik će biti gotovi prije Pelješkog mosta, u prvoj fazi su već počeli, a za 20-ak dana očekujemo potpisivanje ugovora za drugu fazu koja je financirana 75 posto bespovratnim sredstvima, a ostatak dolazi iz Junckerovog plana”, rekao je Hajdaš Dončić.
Projekt proširenja Zračne luke Dubrovnik, zasada je najuspješniji primjer korištenja europskog novca u Hrvatskoj. Investicija vrijedna više od 246 milijuna eura financirat će se više od 60 posto iz fondova EU, a čak 32,5 milijuna eura osigurat će se povoljnim kreditom kroz Junckerov plan za oporavak Europe.
Govoreći o Pelješkom mostu, ministar je ponovio kako očekuje izradu studije izvodljivosti do kraja sljedećeg mjeseca.
”Krajem svibnja bi trebala biti gotova studija izvodljivosti za Pelješki most, rade je Hrvatske ceste s konzultantima. Nakon toga ide revizija studije utjecaja na okoliš koja se paralelno radi, i ja vjerujem da bi na ljeto Hrvatske ceste mogle raspisati natječaj za projekt povezivanja juga”, rekao je Hajdaš Dončić .
Istaknuo je kako je realno očekivati završenje tog projekta u roku od dvije do tri godine nakon potpisivanja ugovora, što znači da bi Pelješi most mogao biti izgrađen 2018. ili 2019. godine.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist