Županija

Ministar Ćorić: Prerano je za stalna zapošljavanja u hotelima

Ministar Ćorić: Prerano je za stalna zapošljavanja u hotelima

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako je u Hrvatskoj trenutno 227 tisuća nezaposlenih te kako će ta brojka zbog kraja sezone još rasti, a najavio je nove mjere koje će biti usmjerene na mlade i dugotrajno nezaposlene.

Ministar Ćorić poručio je nakon radnog sastanka s zamjenikom župana Davorkom Obuljenom i gradonačelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije ustvrdio kako je ta županija pozitivan primjer u Hrvatskoj.
– Dubrovačko-neretvanska županija je pozitivan primjer u Hrvatskoj sa svojih 11,6 posto nezaposlenih, ali problem je u činjenici što pojedini dijelovi županije izvan grada Dubrovnika nisu u toj zaposlenosti zastupljeni na zadovoljavajući način. Razmatrali smo mogućnosti povećanja zapošljivosti u ostatku županije, a incijativa je išla u smjeru značajnije absorbcije sredstava iz Europskog socijalnog fonda – rekao je Ćorić te dodao kako se potencijal koji nosi Dubrovnik treba preliti i na ostatak županije.
– Mi prema nedavno objavljenim podacima sada imamo 227 tisuća nezaposlenih, a taj će broj sljedećih dana rasti jer izlazimo iz sezone. U tom kontekstu i razgovori ovdje su se temeljili na tome da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji povećamo zaposlenost. Mi tu uz postojeće mjere namjeravamo uvesti još neke mjere koje će se prvenstveno odnositi na mlade i dugotrajno nezaposlene –  rekao je Ćorić te dodao kako će mu ovakvi radni sastanci pomoći definirati i stvarne potrebe prilikom određivanja uvoznih kvota za radnu snagu za 2017. godinu
Upitan što je s Pravilnikom koji bi vezao kategorizaciju hotela uz broj stalno zaposlenih, a u kontekstu činjenice da je turizam glavna gospodarska grana u Dubrovniku, Ćorić je poručio kako je to pitanje za ministra turizma Garija Cappellija.
– Jedan od čimbenika na kojem je nova kategorizacija trebala imati uporište je i broj stalno zaposlenih, a ne znam u kojem stupnju je sada ta inicijativa, odnosno ne znam je li ona jedan od prioriteta ministra Cappellija. Ono što sam pozdravio u toj inicijativi je da su je pratila izdašna financijska sredstva koja su iznajmljivačima trebala omogućiti obnovu objekata prije kategorizacije. Ne znam što se sada s time događa –  rekao je Ćorić.
Istaknuo je i kako u ovom trenutku kad ”sezona traje tri do četiri mjeseca” nije realno očekivati da iznajmljivači stalno zapošljavaju ljude.
– Bojim se da je prerano za jedan takav iskorak. Moramo prije svega ići s inicijativama da produljimo sezonu, ali to je ponovno tema za ministra Capellija  – rekao je Ćorić.
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je kako je tom gradu zaposleno tri tisuće ljudi izvan županije, a poručio je i kako su razgovarali o načinima kako se može izaći u susret ljudima iz ostatka županije da što lakše dođu u Dubrovnik.
– Govorim prvenstveno o Metkoviću i Pločama. Mora im se olakšati dolazak, stanovanje, socijalne mjere. Vlada mora na to dati pristanak a Grad Dubrovnik je voljan u tome i financijski sudjelovati – rekao je Vlahušić.
Zamjenik župana Davorko Obuljen poručio je kako je na sastanku otvoren niz tema, od zapošljavanja mladih u najjužnijoj županiji do apliciranja na razne fondove u EU.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist